Vad gör ett nordiskt fondbolag?

I det andra avsnittet av Fondkollen gästar Nordea Funds svenska filialchef Maria Rengefors. Fonder som sparform är och ska vara enkel, men bakom kulisserna pågår det ett stort och komplext arbete. Maria berättar om vad ett fondbolag gör och delar också med sig av sina erfarenheter om hur sparandet ser ut hos våra nordiska grannländer.

I avsnittet pratar vi mycket om de regelverk inom hållbarhet som nu påverkar både fondbolag och sparare i fonder. För den som är intresserad om hur regelverken hänger ihop och hur det påverkar de olika aktörerna på marknaden kan jag tipsa om att titta på den länkade presentationen från Fonddagen när min tidigare kollega Anna Larris går igenom precis detta.

Digitaliseringen har förändrat sparmarknaden

Maria har arbetat inom fondbranschen i många år och berättar att digitaliseringen är något som sticker ut som en stor förändring. Tillgängligheten för att hantera sitt sparande har aldrig varit högre. Den stora fördelen med detta är förstås att trösklarna för att spara blivit väldigt låga. Det går för de flesta väldigt enkelt och snabbt att logga in i sin bank- eller sparapp och sätta igång ett sparande. Utmaningen med detta är förstås att det i tider som denna, när de finansiella marknaderna rör sig i stora svängningar upp och ner skapar en oro och benägenhet att vilja göra förändringar i sitt sparande. Den som är långsiktig och inte behöver använda sina sparade pengar inom de närmsta åren gör förmodligen bäst i att sitta still i båten. Detta för att inte riskera att sälja på botten med pengar som egentligen hade haft uthållighet att vänta in nästa sväng uppåt. Hur du ska spara i fonder kan du läsa mer om på sajten. När du väl känner dig trygg i vilken sparhorisont du har, vilken risknivå du känner dig bekväm med och vilka fonder som passar dina preferenser ska du försöka att vara disciplinerad och inte göra förändringar om inte dina förutsättningar förändras.

Tiden är din bästa vän, det viktiga är att du kommer igång

Maria lyfter som så många andra experter vikten av att månadsspara. Det kan inte nog upprepas vilken kraft månadssparandet har för att få pengar att växa över tid. Jag har tipsat förut om vår räknesnurra och gör det igen, testa den för att se vad ränta-på-ränta-effekten har för påverkan på ett månadssparande över tid jämfört med om du sparar en fast summa en gång. Maria resonerar också kring hur man kan tänka i tider när plånboken känns tunnare och inte riktigt klarar av det månadssparande som man kanske önskar. Då är det bästa att dra ned på takten och spara det man kan. Det är mycket bättre än att avsluta det helt och hållet. Det bästa sparandet är det som blir av.

”Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut”

Citatet kommer från en visa och används av Maria i ett blogginlägg som jag hittade när jag förberedde mig för att intervjua henne i podden. Där ger hon sina tankar om det första halvårets börsutveckling 2022. Vi pratar också om detta i podden, förstås!

Lyssna gärna på avsnittet och prenumerera på #Fondkollen där du lyssnar på poddar, så missar du inte nästa avsnitt.