Fakta om fonder
På Fondkollen svarar vi på frågan “Hur gör man?“. Med tips, verktyg och fakta hjälper vi dig på traven till att få koll på dina fonder och att göra ett eget fondval.
Fakta om fonder
På Fondkollen har vi som mål att så enkelt som möjligt förklara vad en fond är, varför man ska spara i fonder, när man ska börja spara och hur mycket man ska spara. På följande sidor försöker vi enkelt beskriva vad en fond är.
Vanliga frågor om fonder
Vi får många frågor av sparare om fonder och fondsparande. De allra vanligaste har vi samlat och sammanställa här på Fondkollen.
Hållbara fonder
Alltfler sparare tycker att hållbarhet är viktigt när man väljer fond. En tredjedel av spararna uppger att de valt en fond just för att den är hållbar. Vad är viktigt att tänka på som sparare när man väljer en hållbar fond? Och finns det några bra jämförelsehemsidor?
Avkastning
Fondens avkastning visar hur värdet på din fond har förändrats. Den redovisas i procent. Ofta går det att se fondens avkastning för längre tidsperioder, exempelvis 3, 5 eller 10 år. Den redovisade avkastning är alltid efter avgifter.
Avgifter
Sverige har bland de lägsta fondavgifterna i Europa, oavsett vilken fondtyp man kollar på. En fonds avgift ska täcka fondbolagets kostnader för förvaltning, personal, lokaler, administration, datasystem och alla andra övriga kostnader.
Skatt på fonder
Det finns flera olika sätt att fondspara. Olika skatteregler är det som främst skiljer dem åt. Du betalar skatt på fondsparande på olika sätt beroende på om du direktsparar, sparar via ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring eller via pensionssparande.
Ditt konsumentskydd
Det finns ett omfattande konsumentskydd för dig som fondsparare. Fondverksamheten i Sverige styrs av lagar, Finansinspektionens föreskrifter och branschens egna riktlinjer.
Fondtyper
Det finns många olika fondtyper, men i huvudsak finns det tre stora kategorier. Aktiefonder, blandfonder och räntefonder. På den här sidan berättar vi även om hedgefonder och fond-i-fond.