Kom igång

Få koll på dina fonder. Gör ett eget fondval!

Nästan alla svenskar sparar pengar i fonder. Sju av tio svenskar sparar i fonder privat. Dessutom har de allra flesta ett pensionssparande i fonder. Idag är fonder lättillgängliga och det finns många olika typer av fonder att välja mellan. Som sparare kan du få del i aktier och ränteplaceringar över hela världen. Detta ökar konkurrensen på fondmarknaden, vilket gynnar spararna, men det innebär samtidigt mer att hålla reda på för dig som sparare vid fondval. På Fondkollen kommer vi att guida dig till varför du ska investera i fonder och hur du sätter igång. 

Därför är fonder bra

En fond är en portfölj med värdepapper som tillsammans ägs av många sparare. Fonden kan innehålla både svenska och utländska aktier, obligationer och andra värdepapper. Alla pengar som placeras i fonden fördelas automatiskt på alla de värdepapper som fonden äger.

Fonder passar både för engångsinsättningar och månadssparande. Du kan spara regelbundet genom att varje månad ha en automatisk överföring av pengar från ditt lönekonto till en eller flera fonder. Genom att spara regelbundet tar du inte risken att investera alla dina pengar precis innan en börsnedgång, samtidigt som du inte missar en börsuppgång. Med ett automatiskt sparande ser du även till att sparandet blir av, samtidigt som livet i övrigt flyter på. 

Det är enkelt att börja spara pengar i fonder och det finns ett stort utbud. Du bestämmer själv hur mycket, hur länge och med vilken risk du vill spara, resten sköter fondförvaltarna. Med fonder får du också en automatiskt riskspridning till skillnad från om du köper enskilda aktier. Enligt lag ska en värdepappersfond nämligen sprida risken på minst 16 olika aktier eller värdepapper. Vanligtvis placerar en fond i många fler än så.

Men man ska komma ihåg att placera i fonder och andra värdepapper alltid är en risk. Att en fond tidigare gått bra och haft en bra historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde.

Spara i fonder steg för steg

  1. Kom fram till hur mycket du vill spara, till vad (sparmål) och hur länge du ska spara (sparhorisont).
  1. Bestäm fondtyp och vilka fonder du vill börja spara i. Det gör du enklast genom att gå igenom våra två steg som vi beskriver i ”Välj fonder i 2 steg”
  1. Sätt upp ett automatiskt månadssparande via ett fond- och aktiekonto eller ett investeringssparkonto. 

Glöm slutligen inte att följa upp dina val genom att vara inne och kolla utvecklingen för ditt fondsparande minst ett par gånger per år. Det är bra att se till att fonderna följer den utvecklingen som var tänkt. 

Börja med sparmål och sparhorisont

Oavsett om du ska spara till något i närtid eller i framtiden behöver du en uppfattning om hur mycket pengar du behöver. Och vilken sparhorisont gäller för respektive sparmål?

Avkastning och risk

Risk är en viktig komponent i ett långsiktigt sparande. Men vad menas egentligen med risk och vad har den för påverkan på avkastning? Hur bör du som sparare tänka kring risk? Läs den inbyggda, automatiska riskspridning som finns i fonder.

Välj fonder i 2 steg

Hur hittar du enkelt rätt fond för dig? Genom att följa dessa två steg får du först reda på vilken fondtyp som passar dig – och sen hur du jämför fonderna i den fondtypen med varandra för att komma fram till fonden för dig.

Olika sätt att fondspara

Det finns många olika sätt att fondspara på. Du kanske har ett fondsparande redan idag som du inte vet om? Läs mer om premiepension, tjänstepension och privat fondsparande här.

Månadssparande

Du kan spara regelbundet genom att varje månad ha en automatisk överföring av pengar från ditt lönekonto till en eller flera fonder. Läs om hur ett månadssparande minskar risken när du sparar i fonder.

Köpa, sälja & byta fonder

Lär dig konkret om hur du köper, säljer och byter fonder och vad du borde tänka på. Läs mer om hur du enkelt kan månadsspara, köpa och sälja fonder och byta fonder om du inte är nöjd med de fonder du har.

Smarta verktyg

Våra smarta verktyg hjälper dig att utvärdera dina befintliga fonder, hitta förslag på nya fonder eller att räkna fram hur lång tid och hur mycket du behöver spara för att få ihop ett visst belopp.

Guide till premiepensionen

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen där du själv kan välja vilka fonder du vill spara i. Varje månad sätts pengar automatiskt av till din framtida pension som motsvarar ett belopp på 18,5 procent av din lön. 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent går till premiepensionen. Läs denna guide för att få koll på din premiepension.

Fondbloggen

Här bloggar vi om sparande i allmänhet och fonder i synnerhet. Använd kategorierna om du är intresserad av något speciellt ämne. Du kan även kontakta oss på info@fondbolagen.se om du har frågor.

Glöm inte att följa oss på våra sociala medier för mer snack och tips om fondsparande.