Köpa & sälja fonder

Många sparare framhåller enkelheten som en viktig anledning till att de sparar i fonder. Att köpa och sälja fonder är inte lika svårt som du kanske tror. Vi lär dig hur du enkelt kan månadsspara, köpa och sälja fonder och byta fonder om du inte är nöjd med de fonder du har.

Det är enkelt att börja spara pengar i fonder, men det är lika enkelt att sälja för att byta fonder. Eller att sälja för att man ska använda pengarna till det de var tänkta för.

Köpa fonder

När du vill komma igång med att spara i fonder är det enklast att utgå från två steg:

  1. Vilken fondtyp vill jag spara i?
  2. Vilka fonder vill jag spara i?
  3. När du gjort det och bestämt dig för sparhorisont och hur mycket du ska spara varje månad är det dags att göra slag i saken och köpa fonder. Utifrån de fonder du bestämt dig för att köpa väljer du sedan bank eller annat finansiellt institut som du vill spara genom. Det vill säga vart någonstans du sätter över pengar och köper fonder ifrån. Många sparare väljer att köpa fonder där de redan har andra delar av sin privatekonomi, men det är lika enkelt att starta ett fondsparande på annat håll.

Sälja fonder

När du säljer dina fonder kan du antingen välja på att byta till andra fonder eller sätta in pengarna på ditt konto, till exempel lönekonto eller sparkonto. Se till att du vet vilket skal (investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller aktie- och fondkonto) du har använt, så du vet vilken skatt du kommer att få betala eller om skatten redan är betald. Två saker att tänka på innan du säljer dina fonder:

  1. Varför säljer du dina fonder?

    Är det för att du uppnått ditt sparmål och behöver kapitalet? I så fall är allt i sin ordning. Säljer du av allt ditt sparande trots att du har ett par år kvar till du ska använda kapitalet? Då är det bra att fundera på om du verkligen ska sälja av allt. Det är oftast klokt att dra ner på risken i takt med att du närmar dig sparmålet, men att helt ställa sig utanför möjligheterna till avkastning har historiskt visat sig vara oklokt.

  2. Vilken skatt ska jag betala på mitt fondkapital?

    Det beror till stor del på vilket skal du har valt. Och med skal menas vilket typ av konto du sparar på. De vanligaste är att antingen spara på ett investeringssparkonto, ett aktie- och fondkonto eller i en kapitalförsäkring. Den stora skillnaden mellan de två är bland annat hur skatten betalas.

Kom igång med ett månadssparande

Det absolut bästa sparandet är det som blir av. En garant för att sparandet ska bli av är att det sker automatiskt så fort lönen kommer in på kontot, ett månadssparande. En annan fördel med ett månadssparande är att du inte riskerar att investera allt ditt kapital precis innan en börsnedgång, samtidigt som du är garanterad att inte missa en lång börsuppgång.

Vill du veta mer om hur du utvärdera dina befintliga fonder, hittar förslag på nya fonder eller att räkna fram hur lång tid och hur mycket du behöver spara för att få ihop ett visst belopp?