Köpa, sälja & byta fonder

Många sparare framhåller enkelheten som en viktig anledning till att de sparar i fonder. Att köpa och sälja fonder är inte lika svårt som du kanske tror. Vi lär dig hur du enkelt kan månadsspara, köpa och sälja fonder och byta fonder om du inte är nöjd med de fonder du har.

Köpa fonder

När du vill komma igång med att spara i fonder är det enklast att utgå från två steg:

  1. Vilken fondtyp vill jag spara i?
  2. Vilka fonder vill jag spara i?

När du gjort det och bestämt dig för sparhorisont och hur mycket du ska spara varje månad är det dags att göra slag i saken och köpa fonder. Utifrån de fonder du bestämt dig för att köpa väljer du sedan bank eller annat värdepappersbolag som du vill spara genom. Det vill säga vart någonstans du sätter över pengar och köper fonder ifrån. Många sparare väljer att köpa fonder där de redan har andra delar av sin privatekonomi, men det är lika enkelt att starta ett fondsparande på annat håll.

Sälja fonder

När du säljer dina fonder kan du antingen välja på att byta till andra fonder eller sätta in pengarna på ditt konto, till exempel lönekonto eller sparkonto.

  1. Varför säljer du dina fonder? Är det för att du uppnått ditt sparmål och behöver kapitalet? I så fall är allt i sin ordning. Säljer du av allt ditt sparande trots att du har ett par år kvar till du ska använda kapitalet? Då är det bra att fundera på om du verkligen ska sälja av allt. Det är oftast klokt att dra ner på risken i takt med att du närmar dig sparmålet, men att helt ställa sig utanför möjligheterna till avkastning har historiskt visat sig vara oklokt.
  2. Vilken skatt ska jag betala på mitt fondkapital? Det beror till stor del på vilket skal du har valt. Och med skal menas vilken kontoform du sparar på. De vanligaste är att antingen spara på ett investeringssparkonto, ett aktie- och fondkonto eller i en kapitalförsäkring. Den stora skillnaden mellan de två är bland annat hur skatten betalas.

Olika kontoformer att spara i

I ditt privata fondsparande kan du välja att spara i fonder på flera olika sätt. I huvudsak finns det tre olika skal (konton) att använda sig av.

Investeringssparkonto (ISK)

På ett ISK kan du spara i värdepapper. Till exempel aktier, fonder och andra finansiella produkter. Som sparare betalar du inte någon skatt (vinstskatt) de gånger du säljer med vinst, men du betalar däremot en årlig schablonskatt.

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är ett sparande hos ett försäkringsbolag. I ditt privata fondsparande kan du antingen välja att helt själv köpa värdepapper såsom aktier och fonder eller välja att försäkringsbolaget tar hand om dina pengar genom placering och förvaltning. I liket med skattereglerna på ett ISK betalar du i en kapitalförsäkring en årlig skatt baserat på innehav och insättningar.

Aktie- och fonddepå

En aktie- och fonddepå är en depå i likhet med ett vanligt bankkonto. Skillnaden är att du på din aktie- och fonddepå kan ha värdepapper, till exempel aktier och fonder. Du kan också ha likvida medel, pengar, på din depå. Du betalar skatt på den vinst du gör, inte någon årlig skatt som på ISK eller kapitalförsäkring.

Tjänstepension

För dig som får tjänstepension från din arbetsgivare kan det vara så att pengarna placeras i en så kallad fondförsäkring. Då har du en möjlighet att själv välja vilka fonder dina tjänstepensionspengar ska placeras i. Beroende på vilken aktör din arbetsgivare har valt att samarbeta med kan utbudet skilja sig åt.

Månadssparande

Du kan spara regelbundet genom att varje månad ha en automatisk överföring av pengar från ditt lönekonto till en eller flera fonder. Läs om hur ett månadssparande minskar risken när du sparar i fonder.

Skatt på fonder

Det finns flera olika sätt att fondspara med olika skatteregler. Du betalar skatt på fondsparande på olika sätt beroende på om du direktsparar, sparar via ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring eller via pensionssparande. 

Välj fonder i 2 steg

Hur hittar du enkelt rätt fond för dig? Genom att följa dessa två steg får du först reda på vilken fondtyp som passar dig – och sen hur du jämför fonderna i den fondtypen med varandra för att komma fram till fonden för dig.

Fondtyper

Fonder delas in i fyra huvud-grupper: aktiefonder, räntefonder, blandfonder, hedgefonder. Därtill kan de sorteras utifrån andra kännetecken, till exempel fond-i-fonder, indexfonder och ETF:er. Läs mer om fondtyper här.

Kom igång med fonder

Sju av tio svenskar sparar i fonder privat. Dessutom har de allra flesta ett pensionssparande i fonder. På Fondkollen guidar vi dig till varför du ska investera i fonder och hur du sätter igång. 

Smarta verktyg

Våra smarta verktyg hjälper dig att utvärdera dina befintliga fonder, hitta förslag på nya fonder eller att räkna fram hur lång tid och hur mycket du behöver spara för att få ihop ett visst belopp.