Varför ska man spara?

Varför ska man spara? Frågan är lika relevant som den är enkel. I veckans blogginlägg försöker vi reda ut varför de allra flesta sparar.

Varför ska man spara? Frågan är lika relevant som den är enkel. I veckans blogginlägg försöker vi reda ut varför de allra flesta sparar.

De allra flesta har drömmar och framtidsplaner som kräver att man lägger undan pengar i dag för att kunna använda de senare. Ett populärt sätt att spara ihop till sina drömmar och framtidsplaner är att spara i fonder. När vi frågar svenska folket uppger en majoritet att den bästa sparformen för långsiktigt sparade är fonder.

Varför ska man spara?

Vad man sparar till varierar men det finns några likheter oavsett varför man sparar.

  1. Ett sparande är ofta en nödvändig del i att uppnå en dröm. Oavsett om drömmen är att åka till Australien, bygga altan eller att köpa en ny cykel så är det för de allra flesta något man behöver spara till.
  2. Att spara behöver inte bara vara något man gör för att infria en framtidsplan. Det kan lika gärna vara för att ta höjd och förbereda sig för sämre tider eller oförutsägbara utgifter. Till exempel om något går sönder i hushållet eller vid inkomstbortfall (sjukskrivning, arbetslöshet).
  3. För de flesta är det första steget i ett sparande det viktigaste, d.v.s. att komma igång och göra den första månatliga överföringen till ett sparande.

Hur kommer man igång?

Precis som med träning är det viktigaste med att spara att du faktiskt kommer igång. Det spelar ingen roll hur mycket du sparar, det mest väsentliga är att du sparar. Ett enkelt tips är att man börjar spara ganska lite pengar och sedan ökar den summan successivt. Till exempel att man börjar spara en eller ett par hundra lappar i månaden, och sedan ökar till 500 kronor efter ett halvår. Se till att du sparar varje månad och att du gör överföringen från ditt lönekonto till ditt sparande så fort pengarna landat på kontot. En så kallad automatisk överföring. Då vet du att sparandet blir av.

Följ upp ditt sparande

När du väl kommit igång med ditt sparande, se till att följa upp det. Poängen med ett kontinuerligt månadssparande som sker per automatik är att du inte behöver kontrollera det varje månad, men gör det ändå. Det är kul att se pengarna växa och lärorikt att se hur ditt sparande utvecklas baserat på vad som händer i världen.

Lycka till i ditt sparande!

Gustav