Hur mycket bör jag spara?

Hur mycket bör jag spara? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Vi försöker i veckans blogginlägg ge ett par generella råd, baserat på ett antal livssituationer. Spara till pensionen, till en buffert eller ett barnspar.

Hur mycket bör jag spara? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Och det är en fråga med lika många svar som antalet frågeställare. Svaret beror nästan uteslutande på hur ens livssituation ser ut. Till exempel om personen redan har en buffert för oförutsedda utgifter? Om personen har tjänstepension via jobbet, eller om den enkom vill komma igång med ett barnsparande? Trots att det är högst individuellt tänkte vi i detta inlägget ge ett par generella råd, baserat på ett antal livssituationer.

Buffertsparande

Om du saknar lättåtkomliga pengar för oförutsedda utgifter, en så kallad buffert, är det bra att spara ihop till en sådan innan du börjar spara på längre sikt. En buffert bör ligga på 1-2 månadslöner före skatt beroende på din livssituation. Är ni till exempel två med gemensam ekonomi och med höga löpande utgifter, till exempel äger ett hus eller har barn, så kan en till två månadslöner vara en passande buffert. Har ni däremot inte så höga löpande utgifter, kan det räcka med varsin månadslön. Det viktiga är att pengarna är lättåtkomliga och att de finns. Det luriga med oförutsedda utgifter är att de är svåra att planera, därför är det alltid bra att ha en buffert. Hellre för mycket än för lite pengar.

Pensionssparande

I takt med att vi lever allt längre kommer de pensionsnivåer vi är vana vid att successivt sjunka. Därför är det en god idé att se över sin pension och mäta den mot ens pensionsförväntningar. Om du vill sätta guldkant på tillvaron som pensionär eller inte tycker pensionen är bra nog, är det klokt att komma igång med ett sparande. En bra målsättning är att spara 5 procent av lönen före skatt under hela arbetslivet. Har du börjat spara sent eller saknar tjänstepension i din anställning bör du sätta av mer. Hur mycket du ska spara beror på hur mycket du vill ha att leva på som pensionär. Du som saknar pension via din arbetsgivare, en så kallad tjänstepension. Eller inte har arbetat heltid hela arbetslivet behöver sätta av betydligt mer än i exemplen för att uppnå totalt 70-80 procent av din befintliga lön i pension. För att få veta hur mycket just du bör spara varje månad kan du gå in på minpension och göra en egen prognos.

Barnsparande

Ett regelbundet sparande för dina barn kan ge dem en bra start i vuxenlivet. När du startar ett regelbundet sparande tidigt ger du dina barn en ekonomisk möjlighet att förverkliga sina drömmar. Till exempel drömmen att äga sin egen bostad. Kom ihåg att att även en mindre summa kan göra stor skillnad i ett kontinuerligt sparande över tid.

Exempel på månadssparande

För att konkretisera har vi med hjälp av vår räknesnurra räknat på vad ett regelbundet månadssparande i en aktiefond kan ge. Den årliga avkastningen har vi satt till 5 procent. För fondavgiften har vi använt den årliga genomsnittliga avgiften för en aktiefond de senaste 10 åren, 0,94 procent. Och tidsperioderna är 5, 10, 15 respektive 20 år. Om du känner att dessa antagande inte passar ditt eget sparande, gå in och justera i räknesnurran.