Att spara är som att träna

De senaste åren har svenskarnas intresse för att spara ökat rejält – det har också antalet motionstävlingar. Och korrelationen däremellan är inte så långsökt som den kan verka. Att spara är som att träna, framför allt ur två perspektiv.

De senaste åren har svenskarnas intresse för att spara ökat rejält – det har också antalet motionstävlingar. Och korrelationen däremellan är inte så långsökt som den kan verka. Att spara är som att träna, framför allt ur två perspektiv.

Intresset för att träna

I helgen cyklade 23 000 träningsentusiaster de olika distanserna i Vätternrundan. För många är det ett delmål på vägen mot en så kallad svensk klassiker, som utöver 300 kilometers cykling innefattar Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet. Över 100 000 personer har genom åren klarat alla fyra lopp och erövrat ett så kallat ”svenskklassiker diplom”. Och intresset har ökat rejält de senaste åren. Till exempel så har startplatserna till Vasaloppet tagit slut på några ynka minuter, och antalet motionstävlingar har exploderat. Bara i Stockholm finns det över 100 löparevenemang per år.

Intresset för att spara

Intresset för att spara har även det ökat rejält på senare år. Efter att successivt ha minskat från år 2001 till 2014 så har aktieägandet i Sverige ökat sedan dess. Euroclear uppger i sin rapport Aktieägandet i Sverige 2018 att över 1,8 miljoner svenska privatpersoner äger aktier i svenska bolag. Samtidigt som svenska sparares fondförmögenhet har tangerat nya rekord.

Att spara och att träna har mycket gemensamt, framför allt ur två perspektiv – det är kul och jobbigt på samma gång. Låt mig ge exempel.

  1. Träning och sparande är kul. När du tränar är det motiverande att se resultat efter många månader eller år av slit. Till exempel att gå i mål på Vätternrundan eller att helt enkelt känna sig starkare för varje träningspass. Det är på samma sätt kul att visualisera det du sparar till – till exempel att se på bilder från din semesterdestination eller att se hur dina pengar växer i värde och ger ringar på vattnet. Även om det bästa med ett sparande till en sommarsemester är att äntligen få åka på just semester.
  2. I stunden kan dock både träning och sparande vara jobbigt. För många är det första steget allra jobbigast, det vill säga att ta sig till gymmet eller att påbörja ett månadssparande. Tid du annars hade kunnat lägga på en tv-serie och pengar du hade kunnat göra något kul för här och nu. När du väl kommit i gång kan det långsiktiga målet, mitt i den jobbigaste träningsintervallen eller i en temporär börsnedgång, kännas oändligt långt bort.

En vanlig miss

En vanlig miss med både träning och sparande är därför att man låter det som är jobbigt här och nu överskugga det verkliga målet. Det som verkligen förenar träning och sparande är att kontinuitet ger fantastiska utslag på långsikt. Ett regelbundet sparande växer över tid till en betydande summa, precis som regelbunden träning konstant gör dig starkare.

Att spara är som att träna

Man behöver varken göra en svensk klassiker eller spara 10 000 kronor varje månad för att det ska ge resultat. Att cykla till jobbet och spara 500 kronor varje månad räcker längre än du tror. Till exempel skulle ett månadssparande på 500 kronor med en årlig avkastning på 7 procent ge 86 000 kronor efter tio år. En slant du kan avvara i dag växer snabbt till en ansenlig summa efter några år. Att spara är som att träna – trägen vinner i längden.