Månadsspara: Ett enkelt och smart sätt att spara

Den långsiktiga effekten i ett kontinuerligt månadssparande är oslagbar. På ett enkelt sätt får du som sparare ta del av framtida års ackumulerade avkastning samtidigt som risken i ditt sparande sjunker betydligt.

Den långsiktiga effekten i ett kontinuerligt månadssparande är oslagbar. På ett enkelt sätt får du som sparare ta del av framtida års ackumulerade avkastning samtidigt som risken i ditt sparande sjunker betydligt.

Enkelt sagt – genom att månadsspara missar du aldrig en börsuppgång men du riskera heller inte att investera alla dina pengar dagen innan ett börsfall.

Att månadsspara minskar risken i ditt sparande

Historiskt har sparare under den senaste 40-års perioden fått ungefär samma årliga avkastning om hen sparat i 10, 20 eller 40 år. Det som förändras mellan tidsperioderna är den så kallade standardavvikelsen. Det vill säga till vilken grad årsavkastningen har varierat. Från att vara relativt hög, det vill säga en stor variation i avkastning mellan år, för ett sparande på 10 år så faller standardavvikelsen och risken, allra mest i ett sparande över 40 år. Lärdomen från historien är att du i ett kontinuerligt månadssparande under en lång tidsperiod får samma goda avkastning som för ett kortare sparande, men till betydligt lägre risk.

Hur mycket ska man spara?

Hur mycket du sparar varje månad spelar såklart roll, men jag tycker summan med fördel kan och bör variera efter livssituation. Till exempel att du vid familjebildning, bostadsköp eller en oförutsägbar livshändelse dra ner på den totala sparsumman och i stället fokuserar på annat i livet som är viktigt. Men sluta inte spara helt och hållet, för det viktiga är fortfarande att sparandet blir av.

Vad du ska spara till är i sammanhanget sekundärt. Det viktiga är att du sparar. Men ett bra tips kan vara att spara mest till det man behöver mest. Är ditt mål att kunna köpa din egen bostad inom fem år, så är det såklart klokt att spara till en kontantinsats före du sparar till pensionen. Hur mycket du behöver spara kan du enkelt räkna ut i vårt smarta verktyg – räknesnurran.

Du köper alltid vid rätt tillfälle

Förutom att du drar ner på risken och vet att sparandet blir av så lättar ett månadssparande på den ekonomiska stressen. För många sparare upplevs det ekonomiska nyhetsflödet som att världens börser antingen slår nya rekord eller håller på att krascha, ibland samtidigt. Om det för stunden är bra eller dåligt att investera på börsen beror på vem man frågar, men det går alltid att hitta argument både för och emot att börja spara just nu. Tiden är alltså alltid eller aldrig rätt. Det gör det vanskligt för småsparare att veta vem man ska lita på och när man ska göra det. Jag säger såhär: förlita dig inte på andra och försök själv inte tajma din börsentré. Utan gör det enkelt och börja månadsspara. Då köper du alltid vid rätt tillfälle.