Så kommer du igång med fondsparandet

Idag släpps det första avsnittet av podden Fondkollen. I det här avsnittet gäster min företrädare Johanna Englundh. Hon jobbade som sparekonom på Fondbolagens förening precis före mig och är nu redaktör på Morningstar. På morningstar.se skriver Johanna regelbundet om fondmarknaden och ett av hennes senaste inlägg är huvudtemat i podden. I artikeln skriver Johanna om hur du får till det bästa sparandet. Det är sex stycken punkter som lyfts fram:

  1. Att spara eller investera
  2. Sätt upp sparmål
  3. Välj rätt risknivå
  4. Månadsspara
  5. Håll koll på utgifterna
  6. Hjälpmedel för att hitta bästa fonden för dig

Efter att ha läst inlägget och också fått höra Johanna beskriva punkterna i podden, skulle jag vilja sammanfatta det så här. Att spara innebär att du lägger undan pengar medan investera innebär att du ger pengarna en chans att växa. Det senare är en förutsättning för att kunna skapa den ränta på ränta-effekt som brukar Albert Einstein ska ha kallat världens åttonde underverk. För ett långsiktigt sparande mår pengarna bäst när de får arbeta, eftersom de på ett konto med ränta som understiger inflationen över tid minskar i värde. Om du vill få en uppfattning om vad ränta på ränta-effekten kan göra för ditt sparande rekommenderar jag dig att testa vår räknesnurra.

Att sätta upp ett sparmål är så viktigt för disciplinen. Sparande är inget annat än uppskjuten konsumtion. Att då veta varför och till vad du sätter undan pengar varje månad (och avstår att konsumera idag) tycker jag hjälper till att stärka tålamodet. Att hitta rätt risknivå är inte helt enkelt, men att utgå ifrån sparmålet är ett bra verktyg. Ju längre fram i tiden ditt mål sträcker sig, desto enklare blir det att tåla marknadens svängningar. Det är just svängningarna som definierar risken. Att månadsspara är en utmärkt strategi för att minska risken, eftersom du då köper fondandelar när marknaden står både högt, lågt och mittemellan.

Fondavgifterna är viktiga att ha förståelse för och medvetenhet om. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. Tänk på att avgiften alltid är bortdragen när avkastningen visas. Utgå från dina preferenser när du väljer fonder och ta alltid hänsyn till avgiften. Morningstar har flera bra hjälpmedel för att hålla koll på och utvärdera fonder. Bland annat har olika fondbetyg som kan hjälpa dig att jämföra såväl historisk utveckling som hållbarhet relativt motsvarande fonder. På Fondkollen finns det ett enkelt verktyg (med data från just Morningstar) där du kan jämföra din fond med andra fonder inom samma kategori.

Till detta avsnitt fick vi in en lyssnarfråga. Det var Adam som på Twitter ställde frågan om hur Morningstars fondbetyg fungerar. Lyssna på podden så får du också lära dig om hur stjärnbetyget beräknas. Vill du ställa en fråga till podden? Kommentera då det här inlägget eller skriv till oss i sociala medier under #fondkollen. I nästa avsnitt gästar Maria Rengefors som är chef för Nordea Funds svenska filial.

/Philip