Hej Fondkollen!
Jag är relativt oinsatt gällande placeringar och hur man bör tänka i olika skeden av barns fondsparande. Nu tittar jag på vårat sparande i en kapitalförsäkring till barnen där vi placerat månadsvis. Värdet har ökat med 50% och jag förstår att den positiva effekten kommer av att vi placerat månadsvis under lång tid. Däremot ligger allt i samma fond, en global indexfond. Annat sparande till barnen, svärmors, har presterat ännu bättre. De har ökat 97% respektive 136% under 11 och 15 år.
Två tankar har dykt upp:
Om värdet har ökat enligt ovan, ska man vara nöjd där och flytta de till någon form som har ingen eller väldigt låg risk. Och fortsätta månadssparandet i ny kapitalförsäkring? Värdet på det vi har idag kan ju riskera att tappa mycket stående som det gör, medan ett nytt månadssparande känns odramatiskt.
Om det är en sån positiv effekt av att månadsspara, är då att sälja det vi har och återplacera de pengarna månadsvis under säg 3-5 år något som kan ge mer positiv effekt än om de står kvar som en klumpsumma som idag?
Hej fondsparare!
Vad härligt att du har ett fondsparande till barnen! Jag kan tyvärr inte ge personliga råd. Däremot kan jag ge allmänna råd om fonder som jag hoppas kan vara till hjälp.
Att månadsspara är precis som du säger det absolut bästa sättet när man sparar långsiktigt. Det behöver inte vara fel att spara i endast en fond, särskilt inte när det är en så pass bred fond som du sparar i. Globalfonder investerar vanligtvis i hundratals olika bolag i flera olika länder. Däremot kan det vara en idé att se över om man vill ha en exponering mot svenska aktier eller inte. I en globalfond finns vanligtvis ingen, eller en väldigt liten exponering mot just Sverige. Och för oss som bor och arbetar i Sverige kan det vara kul att ta del av utvecklingen på hemmaplan. Historiskt har den svenska aktiemarknaden utvecklats väldigt bra också. (men kom ihåg att historisk utveckling inte är någon garanti för framtida utveckling).
Som du nämner med svärmors sparande, som är i svenska småbolag, är det vanligt att småbolag utvecklas starkare än de större bolagen. Men att investera i mindre bolag är ofta mer riskfyllt. barns fondsparande
Rätt risknivå A och O!
När det kommer till huruvida du ska sälja av eller inte måste du fundera på hur bekväm du är med risknivån framöver. När man ska spara i en ren aktiefond brukar riktlinjen vara att man ska kunna avvara pengarna i minst 5-7 år. Fundera på när du tänkt att din äldsta dotter ska få ta del av dessa pengar för att få en riktlinje. Det viktigaste med risknivån är att du ska känna dig bekväm i alla lägen. Även när det stormar till som exempelvis ifjol. Det är en dålig strategi att ta för hög risk och sedan sälja av i panik när börsen rasat. Troligtvis kommer man inte komma tillbaka in igen på marknaden tillräckligt snabbt för att ta del av återhämtningen.
Du måste känna själv vad du är bekväm med. Antingen om du vill ”säkra upp” en del/allt det du redan har sparat och sedan börja på ett nytt sparande igen. Men kom ihåg att avkastningen i fonder växer exponentiellt. Det handlar om en så kallad snöbollseffekt som blir större med tiden. Börjar du om kommer du således få en lägre utveckling i kronor och ören än om du hade fortsatt månadsspara.
Reglera risknivå med olika fondtyper
För att minska risken, men inte ta bort chansen till avkastning helt, kan du välja en fond med lägre riskklass. Här kan du exempelvis välja räntefonder eller blandfonder. I blandfonder får du ta del av både aktie- och räntemarknaden och förvaltaren ser till att fördelningen i fonden fortsätter att gälla även om börsen rör sig upp eller ned. (det finns fonder med olika andel aktier/räntor att välja på). Men det finns även olika risknivåer i rena aktiefonder. Globalfonder har generellt lägre risk då de har en sådan bred exponering. Mer nischade och smala aktiefonder har högre risk då de riktar in sig mot enskilda branscher eller marknader.
Det fantastiska med ränta-på-ränta är just det att du får ränta på det kapitalet som du både har satt in, men också på avkastningen som du redan har tjänat. Därmed ser jag inte någon effekt av att du skulle sälja av allt ditt innehav och sedan återplacera det månadsvis. Det är bättre att du har kvar det redan insatta kapitalet förutsatt att du är bekväm med nuvarande placeringar. Då får du avkastningen på hela summan månad för månad.
Hoppas detta gav svar på dina funderingar. Om du är ute efter mer specifika råd måste jag hänvisa till en rådgivare då de är fullt utrustade att svara på individuella frågor!
För mer tankar kring barns fondparande, kolla in detta blogginlägg!
Med vänliga hälsningar,
Johanna Englundh
barns fondsparande