Fem spartips på Världsspardagen!

Världsspardagen infördes redan 1924, men vikten av att ha ett sparande, både på kort och på lång sikt, är fortfarande lika aktuellt. Att ha ett eget sparkapital skapar en trygghet när det oförutsedda händer. Men också en frihet som minskar beroendet av andra. Dessutom medför det glädjande faktum att vi lever allt längre, att vi kommer att behöva spara mer pengar själva till pensionen.

Fem spartips på Världsspardagen

1. Sätt igång oavsett summa!

Det allra viktigaste när det kommer till sparande är att sätta igång. Man behöver inte vara miljonär för att börja fondspara, tvärtom är det bättre att börja spara tidigare med små summor än att vänta tills man kan avvara en större summa. Tiden är nämligen ens bästa vän när det kommer till sparande på börsen. Nu för tiden går det faktiskt att köpa vissa fonder för väldigt små summor också, allt ifrån 1 krona och uppåt. Så slopa ursäkterna och sätt igång med ett fondsparande!

2. Starta ett månadssparande världsspardagen

För att sparandet verkligen ska bli av är det en god idé att sätta upp ett autogiro. Det gör att du kan låta fondsparandet ticka på månad för månad utan att lägga så mycket tid och energi på det. Stäm av hur det gått med jämna mellanrum, men försök att låta sparandet fortsätta oavsett om marknaden går upp eller ned.

3. Krångla inte till det

Det finns massvis av krångliga termer när det kommer till finansvärlden. Det finns även tusentals fonder för dig att välja mellan. Här vill jag verkligen poängtera att du ska försöka göra det så lätt som möjligt för dig. För vissa som är intresserade kan det vara både kul och givande att lära sig mer om denna värld, men för andra kan det istället vara ett hinder för att komma igång. Tro inte att du måste vara expert för att börja spara, det finns många billiga och bra fonder i Sverige. Vi i Sverige har faktiskt bland de absolut lägsta fondavgifterna i Europa! Välj med fördel en bredare fond som har exponering mot många branscher eller länder för att få ännu bättre riskspridning.

4. Se över dina utgifter

En energidryck eller godisbit på eftermiddagen, tobaksberoende eller obligatoriska kaffet innan jobbet?  Det är många av dessa vanor som i slutändan kostar oss en massa pengar. Slå gärna ihop dessa summor för att se vad du lägger på onödiga vanor på ett år. Kan du göra något annat för dessa pengar? Ett alternativ skulle kunna vara att spara samma summa i fonder istället. Du kanske kan testa under några månader i alla fall!

5. Fira dina sparframgångar!

Mångas fondsparande är väldigt långsiktigt, vilket det i många fall även ska vara. Men det är viktigt att fira sina framgångar för att uppmuntra till fortsatt beteende. Se till att du sätter upp lite kortsiktigare mål, så du får anledning att känna att du har åstadkommit något. Att vid 20-års ålder tänka “jag ska ha x miljoner när jag är 70” kan kännas så pass långt borta att man istället struntar i det. Dela därför upp ditt sparande på antingen olika konton eller fonder, eller sätt upp lite lägre summor som mål! Det kanske kan vara att fira varje gång du når 10 000kr mer på ditt fondkonto? Fira på ett sätt som passar dig. För mig kan det vara en middag med familj/vänner på stan, en fin blombukett, baka något riktigt gott eller kanske en spaweekend med någon jag tycker om.

Så har ett månadssparande på 1 000 kronor de senaste 15 åren vuxit i en global- och Sverigefond

Att spara i just aktiefonder har historiskt sett visat sig vara en lönsam investering. Det är också något som många i Sverige under lång tid har gjort. Alltsedan allemansfonderna infördes i mitten av 1980-talet har vi svenskar haft en tradition av att månadsspara i aktiefonder. Till att börja med placerade aktiefonderna endast i Sverige, men började så småningom även placera globalt. Den som har haft ett månadssparande om 1000 kronor i en genomsnittlig globalfond de senaste 15 åren kan nu glädjas åt ett sparande på strax över 400 000 kronor. Om man istället månadssparat i en Sverigefond har sparandet 15 år senare vuxit till hela 437 000 kronor. Inte fy skam!

Genomsnittlig avkastning Sparkapital efter 15 år:
Sverigefond 11% 437 000 kr
Globalfond 10% 401 600 kr

Svenskarnas populäraste fondtyper

Om vi tittar på hur vårt sparande i just aktiefonder ser ut så är det just globalfonder och Sverigefonder som är populärast. I globalfonder hittar vi hela 42 procent av fondförmögenheten. Sverigefonder kvalar in på en stark andraplats med 24 procent.

Den genomsnittliga avkastningen för olika typer av fonder visas i diagrammet nedan. De mest populära fondtyperna, globalfonder och Sverigefonder, har gett en snarlik avkastning de senaste 10 åren. Sverige har avkastat 11 procent per år, medan globalfonderna har avkastat 10 procent. Med facit i hand har det alltså varit en god idé att spara en så pass stor del i Sverige som vi gör. Sett över tid betyder det mycket för ditt sparande. Men framförallt är det viktigaste att ha ett sparande över huvud taget. Hela 70 procent av alla i Sverige har ett privat sparande i fonder, så det är många som har fått ta del av den avkastning som fonder har gett under åren.

Källa: Morningstar, Fondbolagens förening, tabellen avser senaste tio åren fram till årsskiftet 2020/2021

Jag tycker att du ska ta Världsspardagen som en påminnelse om att titta över ditt eget sparande! Våra förutsättningar och önskemål förändras och vad som kändes rätt förut kanske inte nödvändigtvis är det bästa för just dig i dag. Kolla in detta blogginlägg om du vill ha hjälp med att välja fonder, eller jämför dina fonder med vårt verktyg! 

Glad Världsspardag!

/Johanna Englundh