Varför ska man investera?

Varför ska man egentligen spara, och vad är skillnaden mellan att spara och investera? I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom varför det kan vara en god idé att både spara och investera. För det ena behöver inte utesluta det andra.

Skillnaden mellan att spara och investera

varför investera

Att spara innebär att man lägger undan pengar. Att investera betyder att man istället sätter pengarna i arbete och får dem att växa. Båda innebär helt enkelt att man lägger undan pengar. Men när man investerar har man chansen att pengarna också växer i värde. En budget, som är till för oväntade händelser i livet kan man kalla ett sparande. Det ska man inte riskera utan hålla på ett lättåtkomligt sparkonto hos banken förslagsvis. Det mer långsiktiga sparandet är det som lämpar sig för att investera.

Varför ska man investera?

För att illustrera hur stor betydelse det kan vara att faktiskt investera istället för att spara ser ni grafen nedan. Här ser vi tre olika utfall på ett sparande på lika stor summa. I exemplet har vi 10 000 kronor placerat på ett sparkonto som beräknas ge en ränta på endast ca 0,2% per år. Om du låter de 10 000 kronorna stå kvar på sparkontot i 20 år skulle du fortfarande kunna ta ut 10 000 kronor, men de skulle bara vara värda 6 948 kronor på grund av inflationen. Detta eftersom att inflationen gör att dina pengar blir mindre värda för varje år. Om du däremot investerar 10 000 kronor i 20 år i en fond som ger 3 % avkastning (inflationsjusterad avkastning) skulle det ge 18 061 kronor i dagens pengavärde. Ta en titt!

Hur börjar jag investera?

Att investera kan verka lite läskigt, men det är enklare och mindre riskfyllt än du tror. Alla som lägger undan lite pengar kan bli investerare. Följ bara dessa råd: gör en budget, börja investera så tidigt som möjligt, lär dig bedöma risker, lägg inte alla ägg i samma korg och viktigaste av allt – kom igång!

Bilderna i detta blogginlägg kommer ifrån en broschyr som EFAMA tagit fram. Den svenska översättningen hittar du här, där får du även ingående instruktioner för alla fem tips!

/Johanna Englundh