Sommarjobb, skatt & pension

Att sommarjobba är en bra möjlighet för dig som ung att tjäna pengar, skaffa arbetslivserfarenhet och utveckla färdigheter som kommer att vara värdefulla senare i livet. Men något som ibland förbises i denna ålder är hur sommarjobb kan påverka din pension. Här är en genomgång av vad du behöver veta.

Allmän pension

I Sverige består pensionssystemet av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. När du arbetar och tjänar pengar betalar du skatt, och en del av denna skatt går till din allmänna pension. För att skatta och kunna tjäna in till allmän pension måste du ha en inkomst över ett visst belopp, vilket för 2024 är 24 300 kronor per år.

Om du sommarjobbar och tjänar mer än detta belopp, kommer en del av dina inkomster alltså att registreras som pensionsgrundande. Det innebär att dina inkomster från sommarjobbet faktiskt bidrar till din framtida pension, även om det kanske känns långt borta.

En till bra grej att veta är att när du har lägre inkomst så får du mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt. Förutsatt att du ändå har en årsinkomst över 24 300 såklart. Se räkneexemplet från minPension nedan.

Tjänstepension

Förutom den allmänna pensionen får många anställda i Sverige också tjänstepension. Tjänstepension är något din arbetsgivare betalar in till och är en viktig del av din totala pension. Om du har ett sommarjobb inom en bransch som har kollektivavtal är chansen större att du också får tjänstepension, även om det inte alltid är garanterat. Det kan bero på om din arbetsgivare erbjuder det, hur ditt anställningsavtal ser ut eller ibland din ålder. Om du har ITP (för tjänstemän) är den lägsta åldern för att få inbetalning till tjänstepension 25 år. Omfattas du av SAF-LO Avtalspension (för privatanställda arbetare) är 22 år den lägsta åldern. Det är alltid värt att fråga din arbetsgivare om detta så att du är medveten om vad som gäller för just ditt jobb.

Privat pensionssparande

Även om det kan kännas för tidigt att tänka på privat pensionssparande när du är ung, kan det vara en bra idé att börja tidigt. Även små belopp som sparas undan kan växa till betydande summor över tid, tack vare ränta-på-ränta-effekten. Att till exempel öppna ett ISK (investeringssparkonto) för ett privat pensionssparande kan vara ett sätt att komplettera din framtida pension.

Tips för sommarjobbare:

  • Kolla dina inkomstuppgifter: Efter att du har jobbat, kontrollera att dina inkomstuppgifter är korrekt registrerade hos Skatteverket. Detta säkerställer att dina pensionsgrundande inkomster är korrekta.
  • Fråga om tjänstepension: Ta reda på om din arbetsgivare betalar in tjänstepension för dig. Det kan göra stor skillnad på lång sikt.
  • Börja spara tidigt: Överväg att spara en liten del av din inkomst. Detta kan ge dig en ekonomisk fördel i framtiden.
  • Lär dig om pensionssystemet: Ju mer du vet om hur pensionssystemet fungerar, desto bättre förberedd är du att fatta bra ekonomiska beslut i framtiden.

Läs mer om din pension >>