Pensionerna höjs 2021: så påverkas du

Pensionerna höjs 2021: Många pensionärer kan räkna med en extra slant i plånboken med start nästa år. Jämföra hur din prognos motsvarar dina förväntningar.

Pensionerna höjs 2021: Många pensionärer kan räkna med en extra slant i plånboken med start nästa år. Som mest kommer tillskottet att vara 600 kronor i månaden.

Pensionerna höjs 2021

Det är riksdagens pensionsgrupp bestående av sex av riksdagens åtta partier som är överens om att pensionerna höjs 2021. Tillägget berör de pensionärer som har mellan 9.000 och 17.000 kronor i månaden i allmän pension. Den allmänna pensionen är som bekant inkomstpension och premiepension. Motiveringen är att krympa avståndet mellan de som får garantipension och de som jobbar hela livet och därmed tjänat in till sin pension. Störst är höjningen för de med 11.000 till 14.000 kronor i månaden. För den här gruppen kan höjningen nå de maximala 600 kronor. För de med allmän pension mellan 9.000 och 11.000 kronor samt de med 14.000 till 17.000 kronor är höjningen lägre. Pensionerna höjs 2021.

Gör en pensionsprognos

Beskedet att pensionerna höjs 2021 kommer i samband med att Pensionsmyndigheten skickat ur årets orange kuvert. I det finns information om hur stor pension du kan förvänta dig som pensionär. Orangea kuvertet är för många svenskar en bra påminnelse om att göra en egen pensionsprognos.  En egen prognos görs enkelt på minPension. Här kan du enkelt jämföra hur den egna pensionsprognosen motsvarar de förväntningar man har på livet som pensionär. Låt oss säga att det till exempel står att du kan förvänta dig 65 procent av din nuvarande lön i första pensionsutbetalning (i det ingår den allmänna pensionen och tjänstepensionen). Men dina egna förväntningar är att du ska få ut 70 procent av din nuvarande lön. Skillnaden är alltså 5 procentenheter. Börja då med att “räkna baklänges”. Hur mycket behöver du spara i månaden för att kompensera för de fem procentenheterna det idag skiljer mellan dina förväntningar och din pensionsprognos.

Börja spara

Att pensionerna höjs 2021 är såklart glädjande. Men för de som ändå tycker det skiljer en del mellan deras förväntningar och deras pensionsprognos är ett privat pensionssparande ett enkelt sätt att sätta guldkant på framtida pensionstillvaro. När du kommit fram till hur mycket du behöver spara finns det bara ett steg kvar – att börja spara. Med ett par enkla knapptryck kan du komma igång med ett månadssparande i fonder. När du väl kommit igång, gör dig själv en tjänst, och oroa dig inte för börsnedgångar. Ett månadssparande för med sig att du aldrig riskerar att göra alla dina inköp dagarna innan en nedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång. Beskedet om att pensionerna höjs 2021 ger spararna ännu ett bra tillfälle att kolla över sin egen pensionsprognos.