Fonder i börsoro: så ska sparare tänka

Fonder i börsoro: så ska sparare tänka. Bestäm dig för vad du sparar till och undvik impulsiva knapptryck. Och fortsätt med ett månadssparande.

Fonder i börsoro: så ska sparare tänka. I tider av börsoro är det bra att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.

Fonder i börsoro: så ska sparare tänka

Har du ett långsiktigt sparande kan du unna dig att minst en av två tankar är positiv. I skrivande stund stormar börsen mer än vanligt. Men faktum att det under de allra flesta börsdagar är ganska lugnt kvarstår. Under föregående år, 2019, rörde sig fyra av fem börsdagar under plus eller minus en procent. Lägg därtill att all historisk data visar att börsen alltid gått upp på långsikt. Men ibland händer det som sagt att börsen skakar till ordentligt. I sviterna av coronaviruset har vi de senaste dagarna och veckorna sett rejäla börssvängningar i Sverige, Europa och USA såväl som på de asiatiska marknaderna. Och det är under dessa perioder som många sparare funderar på vad de ska göra med sina fonder i börsoro. Här kommer ett par tips.

Bestäm dig för vad du sparar till

När man har fonder i börsoro är det för det första viktigt att bestämma dig för vad du sparar till. En vanlig skiljelinje går mellan att spara pengar till din pension. Säg om 20-30 år. Eller en semester om något enstaka år. Om du pensionssparar, eller har ett annat sparande med en tidshorisont på över 10 år, så finns det ingen anledning att göra stora rockader i sparportföljen. Att kontinuerligt spara pengar varje månad under en längre tidsperiod. Det är den bästa medicinen mot tillfällig börsturbulens. I och med att du köper fonder varje månad riskerar du inte att göra alla dina inköp dagen innan en börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång. Då kan du tryggt har kvar dina fonder i börsoro.

Undvik impulsiva knapptryck

För det andra är det minst lika viktigt att försöka undvika impulsiva knapptryck. Med impulsiva knapptryck menar jag att du förhastat säljer eller köper dina aktier eller fonder. Antingen för att du känner en nervositet och inte vill att dina innehav ska backa ännu mer. Eller att du helt enkelt inte vill missa “chansen” att köpa mer aktier och fonder när marknaden upplevs som billig. I de flesta fall är den här typen av infall dömda att misslyckas. Återigen är det viktigt att du på förhand bestämt sig för vad du sparar till och att du gör kontinuerliga månadsinköp. Då kan du bortse från tillfälliga börsnedgångar och istället tänka att dina köp just den här månaden ser ut att bli billiga. Dessutom är fonder i börsoro ett bra sätt att risksprida sina placeringar.

Att vara orolig är en jobbig känsla. Och att ha fonder i börsoro likaså. Men låt det inte gå ut över ditt sparande.