Pengar in på våra premiepensionskonton

I premiepensionssystemet ger fondbolagen kraftiga rabatter på fondavgiften. Pensionsmyndigheten skriver att en premiepensionssparare i genomsnitt betalar 0,12 procent för sina fonder som annars hade kostat 0,44 procent. Rabatterna återbetalas till oss sparare en gång per år, och i år handlar det om totalt 6,5 miljarder kronor i fondrabatter. Samtidigt sätts det in arvsvinster (pengar från personer som avled förra året och som inte valt efterlevandeskydd för sin premiepension) på 7,8 miljarder kronor. Med början på fredag den 17 maj gör Pensionsmyndigheten därför insättningar på sammanlagt 13,8 miljarder kronor till  våra premiepensionskonton. Totalt handlar det om 8 361 000 konton!

Hur ser ditt sparande ut?

På Pensionsmyndighetens hemsida kan vi sparare logga in och se hur mycket pengar vi har i premiepensionen, följa utvecklingen av de fonder vi valt att placera pengarna i och göra ändringar när vi vill. När det nu kommer in nya pengar är det bra att passa på att logga in och se hur de fonder du valt har utvecklats – för att sedan fundera på om den fördelningen fortfarande känns bra.

För många är premiepensionssparandet ett väldigt långsiktigt sparande och du behöver inte göra förändringar utan anledning. Det viktigaste är att man funderar över sin situation och gör ett medvetet val. Att försöka tajma marknaden genom att byta fonder regelbundet är väldigt svårt. I stället kan du fokusera på spartiden och vilken risk du är bekväm med för den tidsperioden. Den som väljer egna fonder kan välja upp till fem stycken. Det finns alltså goda möjligheter att sprida riskerna på flera fonder med olika placeringsinriktning.

Läs mer om premiepensionen >>

Så här väljer du fonder på pensionsmyndigheten.se – steg för steg >>

Leave a Reply