Eget sparande till din pension

Oroar du dig för att din pension inte lever upp till dina förväntningar? Eller vill du förgylla pensionen med en extra peng? Det finns många anledningar att komma igång med ett eget sparande till din pension.

Vill du sätta guldkant på tillvaron som pensionär? Oroar du dig för att pension inte lever upp till dina förväntningar? Det finns många anledningar att komma igång med ett eget sparande till din pension.

Varför bry sig om din pension?

Pension är för en del diffust och något som förknippas med ångest. För andra är det lustfyllt och något att se fram emot. Gemensamt för båda är känslan av att pensionen antingen inte går att påverka eller att det inte är något du behöver oroa dig för (i alla fall inte på ett par decennier). Tyvärr tenderar pensionen att överraska i negativ bemärkelse, oftast genom att vara lägre än förväntat. Oavsett hur tanken på pension får dig att må, så är all tid du lägger på att fundera, göra val och planera din framtida pension bra. Om du dessutom kommer igång med ett eget sparande till din pension, är det såklart extra bra.

Ser du fram emot din pension?
Ser du fram emot din pension?

Pensionspyramiden

Den klassiska pensionspyramiden består av tre delar där bottenplattan är den allmänna pensionen (inkomst- och premiepension), mittdelen är tjänstepension (förmån 9 av 10 arbetstagare har) och den övre ett eget sparande. Inom ramen för den allmänna pensionen, den del som kallas premiepension, sätter du samman din egen portfölj genom att göra upp till fem stycken fondval. Du får varje år information om din framtida pension i det orange kuvertet.

Pensionspyramiden
Den klassiska pensionspyramiden. Källa: Pensionsmyndigheten

Varför behövs eget sparande till din pension?

Allt i livet handlar om förväntningar, så även pensionen. Förväntar du dig en pension motsvarande 80, 60 eller 40 procent av din slutlön? Gemene man förväntar sig omkring 65 procent av slutlönen i pension. Det är ett problem. För de allra flesta kommer pensionen blir betydligt lägre. Ett eget sparande behövs för att minimera gapet mellan förväntningar och faktisk utbetald pension. Är dina förväntningar i linje med din pensionsprognos? Se i alla fall till att komma igång med ett eget sparande, det kan ge guldkant på tillvaron som pensionärer.

Pensionsförväntningar
Motsvarar pensionsprognosen dina förväntningar?

Hur kommer jag igång?

Oavsett om du har ett halvt liv, flera decennier eller ett par år kvar till pensionen, kom igång med ett eget sparande till din pension! Tre tips:

  1. Anpassa ditt sparande efter tid kvar till pensionen. Har du mer än 20 år kvar så kan och bör du ta högre risk (och därmed chans till högre avkastning), än om du bara har några få år eller månader kvar.
  2. Gör det enkelt och automatiskt. Spara i något du förstår och gör det varje månad. Sätt upp en överföring som drar pengar i början på varje månad.
  3. Följ ditt sparande. Gå in och kolla utvecklingen på ditt sparande med jämna mellanrum. Dels för att göra förändringar om det krävs, men framför allt för att det gör sparandet roligare!

För fler tips – klicka här.
Hur tänker ni kring pensionen?

Gustav