10 tips på hur du kommer igång att spara

Att spara är alltid bra. Om det så är till en resa eller till pensionen. Vi ger vi dig 10 tips för hur du kan komma igång med ett sparande oavsett ändamål.

Att spara är alltid bra. Om det så är till ett par nya löparskor eller till pensionen. Men att spara kan också vara svårt, inte minst att komma igång. I veckans blogginlägg ger vi dig 10 tips för hur du kan komma igång med ett sparande oavsett ändamål.

Tio spartips

  1. Börja med en summa som du vet du kan undvara varje månad. Det spelar ingen roll om det är 100, 500 eller 1000 kronor.
  2. Spara i något du förstår. Om du aldrig tidigare sparat, så spara in i specifika aktier, utan spara i breda sparprodukter, såsom en global aktiefond till exempel.
  3. Sprid dina risker. Lägg inte alla din pengar i en korg, utan spara i till exempel en aktiefond där risken per definition sprids på minst 16 olika aktier.
  4. Månadsspara. Genom att ha ett kontinuerligt månadssparade ser du till att du aldrig köper precis innan ett börsras, men också att du aldrig missar en börsuppgång.
  5. Starta ett autogiro där pengar automatiskt dras varje månad, helst dagen efter lönen kommit. Då vet du med säkerhet att sparandet blir av.
  6. Följ ditt sparande och dess utveckling. Och gör det inte enbart för att kunna göra förändringar om så behövs, men gör det framför allt för att det sparandet blir roligare då.
  7. Involvera familjen och följ ert sparande ihop. Gör ert sparande till en gemensam aktivitet, sätt upp delmål, följa utvecklingen och heja fram era pengar.
  8. Sätt upp delmål och fira. Oavsett om du sparar på egen hand eller tillsammans med familjen – se till att sätta upp tydliga delmål. Till exempel att gå ut och äta middag när ni nått hälften av ert sparmål. Använd ett bra räkneverktyg till att sätta upp rimliga del- och slutmål.
  9. Spara i ett ISK. Välj sparform med omsorg och efter er placeringshorisont, men för tillfället är Investeringssparkonto (ISK) den bästa sparformen. På ett ISK-konto betalar du en årlig schablonavgift i stället för reavinstskatt vilket både underlättar administrationen och ger dig som sparare mer pengar efter betald skatt.
  10. Kom igång! Det i särklass viktigaste rådet är det sista, och det är att komma igång. Precis som med träning så är det bästa sparandet sådant som blir av.

 

Lycka till!

 

Gustav