Börsoro och bostadsmarknad – hur påverkar det mig?

Hur påverkar börsoron bostadsmarknaden? Det frågade Expressens reporter vår sparekonom. Visst ger det kanske ingen skjuts åt bostadspriserna, men som med så mycket annat så gäller det att i första hand utgå från sin egna situation.
Hur påverkar börsoron bostadsmarknaden? Det frågade Expressens reporter vår sparekonom. Visst ger det kanske ingen skjuts åt bostadspriserna, men som med så mycket annat så gäller det att i första hand utgå från sin egna situation.
Vår sparekonom fick i en intervju i expressen svara på vad hon tror om börsorons påverkan på bostadsmarknaden. Nedan hennes svar.

Hur tror du bostadspriser och räntor påverkas av börsoron?

– Mycket beror på huruvida börsoron vi ser nu är tillfällig eller om den håller i sig. Vi har redan sett en viss avmattning på bostadsmarknaden och börsoro ger knappast bostadspriserna en skjuts uppåt. Risken är att vi privatpersoner blir mer nervösa och mer avvaktande. Men på längre sikt är det framför allt utvecklingen för svensk ekonomi, räntenivåerna och bostadsbristen som styr bostadsmarknaden.

Vad ska man tänka på om man står i begrepp att köpa eller sälja bostad nu?

– Låt dina behov styra. Du har den handpenningen du har och köp bara till ett pris där du känner dig helt bekväm med boendekostnaden varje månad och med en eventuell räntehöjning. Alla banker har kalkyler som du kan använda dig av för att räkna fram boendekostnaden vid olika lån- och räntenivåer och dessa tycker jag verkligen att du ska använda dig av. Utgå från en minst en dubbelt så hög ränta som i dag och räkna inte bara med den på papperet, utan när du väl tagit lånet så spara eller amortera mellanskillnaden.

Den eviga frågan – ska man binda sina lån nu när det pratas om att räntorna ska höjas?

Det har varnats för högre räntor och rekommenderats bunden ränta i flera år nu, men historiskt sätt har du nio gånger av tio tjänat på att ha rörlig ränta så jag tycker fortfarande att det är bästa alternativet. Det är däremot viktigt att ha utrymme för högre räntor, räkna minst med dubbelt så hög ränta som i dag och spara eller amortera mellanskillnaden. Klarar du inte det, då har du ett för stort lån. Var också medveten om att det kostar att lösa ett bundet lån så bind bara om du är säker på att du kommer bo kvar i din bostad under hela bindningstiden.

Hela artikeln och de andra experternas svar hittar du här. 

//Fondkollen-teamet