Bästa alla hjärtans dag-presenten

Vem vill inte ha choklad, blommor och champagne i alla hjärtans dag-present? Inte mitt kompisgäng i alla fall. Vi firar årets bästa?/värsta? dag med helt andra presenter. Och vem presenten går till kanske inte heller är helt solklar.
Vem vill inte ha choklad, blommor och champagne i alla hjärtans dag-present? Inte mitt kompisgäng i alla fall. Vi firar årets bästa?/värsta? dag med helt andra presenter. Och vem presenten går till kanske inte heller är helt solklar.
Förra året bloggade jag om hur vi i mitt kompisgäng alltid har singelmiddag på alla hjärtans dag. Och om hur Tinder, krogragg och kärlek på jobbet leder till att uppsättningen av folk alltid är olika.
Bra häng, god mat och gott vin är oftast tillräckligt för att vi inte ska saknar den där love-of-my-life-personen alltför mycket. Eller knäckas totalt av alla foton med hashtag #bae och #älskling som tapetserar sociala medier under kvällen.
Men ibland, som när exets krogragg ligger lite för nära i tiden, kan det behövas något mer för att vi ska hänga av oss offerkoftorna. Därför har vi infört regeln att alla ska köpa en alla hjärtans dag present till sig själv. Något som får en att må bra.
Förra året chockade jag mina vänner med att ge mig själv aktier och fonder. Föga spännande tyckte dem då och gav mig tråkstämpeln. Må bra, det gör man ju av bubbel eller en SPA-behandling var den samlade åsikten. Till i år har det däremot skett en förändring.
Nu har alla fått upp ögonen för att pengar, det betyder faktisk verklig frihet. Oavsett om man är singel eller i en relation. Ett eget sparande minskar inte bara risken för pengastress och psykisk ohälsa, det leder också till stabilare förhållanden och ger oss större möjlighet att styra våra liv.
Här menar jag inte Joakim von Anka-rikedomar eller Amex-black kort. Jag pratar om ett ett långsiktigt sparande som som gör så att du aldrig av pengaskäl tvingas kvar i en i dålig relation eller på en arbetsplats där du inte trivs.
Sparar du bara “rätt” så är det inga fantasisummor som behövs för att nå dit. Med t.ex. 1 000 kr i månaden har du nära en miljon kronor på kontot efter 30 år om du sparat i fonder som växer i 6 procent per år i snitt. En inte alls orimlig avkastning. Med 2 000kr/mån och samma avkastning har pengarna växt till nära två miljoner efter 30 år o.s.v. Använd gärna vår Räknesnurra för att laborera med vad olika avkastning, spartid och avgifter gör för ditt sparande.
Självklart kan du också välja att spara direkt i aktier. Men det kräver lite mer av dig som sparare. Du måste t.ex. se till att du har en portfölj av flera olika bolag från olika branscher. Satsar du allt på ett kort /(ett enda bolag) riskerar du att vakna upp med en nitlott som kan vara lika farligt för din avkastning som sambons charmiga kollega är för ditt förhållande. Det vill vi inte!Glad alla hjärtans dag och lycka till med sparandet

//Johanna

PS. Är du singel så behöver du inte känna dig ensam. Ensamhushåll är idag den vanligaste boendeformen i Sverige, över en och en halv miljon hushåll består av en enda vuxen person. Det är nästan 40 procent av alla hushåll och den högsta andelen ensamhushåll i hela världen.