Vad är bäst när börsen dippar?

Hej, Jag har en fråga, börsen går ju upp och ner och jag undrar vilken form av sparande som är känsligast. När börsen dippar är det aktier eller fonder som tappar mest i värde? Jag förstår att det så klart har att göra med vilka aktier och vilka fonder man har, men generellt, vilken form är tryggast att spara i, om man tänker i termer av att man vill förlora så lite som möjligt? Jag har en känsla av att aktier kan dippa mer men vet inte om jag har rätt? Med vänlig hälsning Lisa
Hej,
Jag har en fråga, börsen går ju upp och ner och jag undrar vilken form av sparande som är känsligast. När börsen dippar är det aktier eller fonder som tappar mest i värde? Jag förstår att det så klart har att göra med vilka aktier och vilka fonder man har, men generellt, vilken form är tryggast att spara i, om man tänker i termer av att man vill förlora så lite som möjligt? Jag har en känsla av att aktier kan dippa mer men vet inte om jag har rätt?
Med vänlig hälsning Lisa
Hej Lisa,
Ja, precis som du är inne på beror det på vilka aktier respektive vilka fonder vi talar om. Men generellt kan man ändå säga att en aktiefond har lägre risk än en placering i en enskild aktie. Fonden måste nämligen enligt lag, sprida sina innehav på flera olika bolag. Det minsta antalet bolag i en aktiefond är 16 men i regel innehåller de många fler än så vilket minskar risken. Du kanske har hört det gamla uttrycket, “Lägg inte alla ägg i samma korg”.
Fonder ger alltså en automatisk riskspridning, medan du vid investeringar direkt i aktier själv måste sprida riskerna genom att köpa olika aktier med olika inriktning. Medlemsorganisationen Aktiespararna brukar rekommendera minst 10 olika bolag i minst 5 olika branscher.Även vid fondsparande är det dock bra att spara i flera fonder. T.ex.i fonder som placerar i olika delar av världen. En globalfond placerar i hela världen och är därmed den bredaste formen av börssparande. Vill du bara spara i en enda fond skulle jag välja en globalfond. Sedan tycker jag visserligen att en Sverigefond även den hör hemma i ett långsiktig sparande. Det ger del i välskötta svenska bolag vars börsutveckling historiskt slagit snittet i världen.
Här kan du läsa lite mer om hur du kan tänka när det gäller risker och riskspridning i ditt fondsparande.Lycka till med ditt sparande!/Johanna