Ringer rådgivaren och slår an något? Behåll känslan!

yes
Idag gästas bloggen av Kristina Althoff som är projektledare inom privatekonomisk utbildning på Finansinspektionen. Kristina har också ett brinnande intresse för pensioner. Här delar hon med sig av sina bästa råd och tips gällande premiepensionen.

Nu är det Pensionstid! Den bästa tiden för några av oss men för andra blir det omöjligt att läsa nyheter utan att påminnas om det där dåliga samvetet. Eller snarare det massiva dåliga samvetet man känner över okunskapen om sina pensionspengar. Vad händer med pengarna? Var är de någonstans? Finns det ens några pengar?  Och var katten ska jag hitta tiden att sätta mig in i härvan?

Mysig människa ringer

Som svar på alla böner ringer någon och erbjuder sig att fixa allt det där! Det där som du inte ens vet om att du har problem med. Och varken har tid ork eller engagemang att fixa nu.

Det här vill jag fundera på! Det är svaret som du ger den där härliga mysiga personen i luren. Av flera anledningar:

  1. Myspersonen är typ 20 år och läser förmodligen ett manus = inte mer kunskap än du.
  2. Det är bara Premiepensionen det gäller = en liten skärva av din egentliga pensionspott.
  3. Det du med säkerhet vet = det kommer förmodligen kosta dig en del.

-Ah men va ska jag göra rå? Va? VA?

 Ge dig själv tid att tänka efter – Ickevalen

Är du genuint ointresserad och misstänker att du gjort några kanske mindre bra val historiskt av olika anledningar? Logga in på minpension.se och kolla vad du valt. Känns det ok?
Om inte, börja med att parkera pengarna i de så kallade ickevalen. Det är där pengarna hamnar om du inte gjort något val, de finns både inom premiepensionen och tjänstepensionen. Ickevalen är pensionspengarnas svar på ctrl/alt/delete, du går helt enkelt tillbaka till ruta 1.

Har du förlorat pengar får du inte tillbaka dem, men principen här är att parkera dem någonstans under tiden du tänker. Och tänka, ja, det kan du göra resten av livet…

Nu kan du djupandas lite.

Känner du nu att du skulle vilja engagera dig lite

Du har svårt att släppa vad den mysiga människan sa om avkastning och känner faktiskt att du vill engagera dig lite mer än inget alls, i det som kommer bli ditt livs största sparande?

Gör som alltid när du ska köpa något stort (värmepump, bil, semesterresa eller gymkort);

  • Läs på!
  • Kolla pris!
  • Ta reda på om det är en bra produkt som kommer hålla över tid.
  • Är du intresserad av hållbarhet och klimatkompenserar?

Med andra ord samma princip gäller här som alla andra viktiga köp. Du vill veta vad du köper, eller hur?

Prisjakt för pensioner?

Det finns bra verktyg därute! Minpension.se visar vad du har och ger dig en prognos. På konsumenternas.se kan du jämföra priser. På fondkollen.se kan du se hur bra fonderna har presterat över tid. På morningstar.se kan du se hur hållbara fonderna är.

Kristina Althoff, Finansinspektionen