Jag vill ha hög avkastning och låg risk, vilken fond ska jag välja?

Hej, Jag är helt grön på fondsparande men vill nu börja. Min plan är att spara ca 3 000kr/månad i 1 år. Vad bör jag tänka på? Hur bör jag placera mina pengar? Jag känner mig som en ”högrisktagare” (har inga problem med risk) men eftersom pengarna ska användas om ett år så jag vill ändå känna någon form av trygghet i fond-sparandet. Tusen tack för hjälpen! Hälsningar Fanny
Hej,
Jag är helt grön på fondsparande men vill nu börja. Min plan är att spara ca 3 000kr/månad i 1 år. Vad bör jag tänka på? Hur bör jag placera mina pengar? Jag känner mig som en ”högrisktagare” (har inga problem med risk) men eftersom pengarna ska användas om ett år så jag vill ändå känna någon form av trygghet i fond-sparandet.
Tusen tack för hjälpen!
Hälsningar Fanny

Hej,

Om du har tänkt att använda pengarna om ett år så tror jag kanske inte att fonder är den mest lämpade sparformen. En tumregel är att man inte ska spara pengar i aktiefonder om spartiden är kortare än fem år. Detta beror på att risken är så pass hög i aktiefonder, dvs värdet svänger så mycket. Visserligen har du chans till en bra avkastning om börsen går upp och fonden stiger i värde men du kan också riskera att förlora pengar om börsen istället sjunker och fonden förlorar i värde.

Blandfonder innehåller också aktier vilket gör att de också kan svänga en del i värde. Räntefonder har inte lika hög risk men ger heller inte direkt någon avkastning att tala om just nu (i alla fall inte penningmarknadsfonder).

Men det är alltid bra att också ha ett långsiktigt sparande, vid sidan av det lite mer kortsiktiga buffertsparande. Hur du kan tänka kring ett mer långsiktigt sparande kan du bland annat läsa i tidigare blogginlägg: http://fondkollen.se/fondbloggen/inlagg/vad-ska-jag-valja-for-fonder-om-jag-sparar-langsiktigt-och-garna-tar-risk/ och kanske här http://fondkollen.se/fondbloggen/inlagg/ju-fler-fonder-desto-battre/

Lycka till!

Vänliga hälsningar Fondkollen-teamet