Hitta de bästa fonderna för ditt sparande

Hitta de bästa fonderna för ditt sparande. Hur mycket ska du spara, hur länge och med vilken risk. Det gäller att hitta de bästa fonderna för ditt sparande.

Hitta de bästa fonderna för ditt sparande. Det finns många fonder att välja på. Som svensk sparare finns över 3 000 fonder att placera sina pengar i. För de allra flesta är det kul att kunna välja exakt den inriktning och fond du själv vill ha. Men det kan vara svårt att hitta dit. I veckans blogginlägg försöker vi ge dig som sparare tips och råd på hur du enklast gör dina fondval.

Hitta de bästa fonderna för ditt sparande

Att fondspara är ett enkelt och bekvämt sätt att få exponering mot en mix av värdepapper världen över. Som sparare behöver du bara bestämma hur mycket du ska spara, hur länge och med vilken risk, resten sköter fondförvaltarna. Det gäller att hitta de bästa fonderna för ditt sparande. När du köpt en fond så äger du den tillsammans med de övriga fondandelsägarna. Fonden kan innehålla såväl svenska som utländska aktier, obligationer och andra värdepapper. En annan fördel med att fondspara är att du på ett enkelt sätt kan spara regelbundet genom att varje månad ha en automatisk överföring till de fonder du valt. Genom att spara regelbundet tar du inte risken att investera enbart när kurserna är höga, utan kommer att sätta in pengar även när det är billigt.

Välj i två steg

Det första du bör tänka igenom när du ska fondspara och hitta de bästa fonderna för ditt sparande, är hur lång tid det är tills du behöver pengarna (placeringshorisont) och hur du ser på att värdet kan komma att variera under spartiden (risk). Dina svar leder dig till rätt fondtyp för ditt sparande: aktiefond, blandfond eller räntefond. De flesta som sparar har ett mål med sparandet. Ju längre fram i tiden målet ligger desto större andel aktiefonder bör ingå i sparandet. Exempel på långsiktigt sparande är pensionssparande och sparande till barnen. Sparande som kan behöva användas inom några år, exempelvis sparande till semestern eller som en buffert mot högre boräntor, bör innehålla en stor andel räntor.

Hitta de bästa fonderna

För att hjälpa dig hitta rätt fonder för ditt sparande har vi tagit fram ett par smarta verktyg. Till exempel Jämför fonder och Räknesnurran.