Inflationsoro på börsen, dags att sälja mina fonder?

Årets första månad har bjudit på en hel del börsturbulens! Både i fredags och idag har det varit betydande nedgångar på såväl Stockholmsbörsen som på många andra börsen runt om i världen. Men hur ska man tänka med sitt fondsparande när det stökar till? Och vad är det egentligen som ligger bakom nedgångarna? Det kommer vi gå igenom här nedan! inflationsoro

En sak som är bra att komma ihåg är dock att dessa upp- och nedgångar är något naturligt på börsmarknaden. Och något som man som sparare måste vara beredd på. Vi har blivit rätt bortskämda med uppgångarna det senaste året, och måste ställa om våra förväntningar till något mer realistiskt. Som långsiktig sparare är den absolut sämsta strategin att få panik och sälja av dina innehav när det stormar till.  Det är nämligen ofta så att en ordentlig uppgång kommer efter de sämsta dagarna. Den uppgången vill man som sparare inte missa.

Hur bra har börsen gått då?

Men hur har det sett ut då? Vi kollar på SIX Return Index (SIXRX), som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Sedan mitten på mars 2020 har SIXRX stigit hela 103%! Det är en galen uppgång. Man brukar räkna med en genomsnittsutveckling för börsen på 8-9% per år i de flesta räkneexempel. Det kan vara bra att ha med sig för att få perspektiv. Kollar vi utvecklingen bara för 2021 ligger den på hela 39%. Hittills under januari har samma index istället backat 8,5%. inflationsoro

sälja fonder

Det bilden ovan visar är att dessa upp- och nedgångar inte är något nytt. För att få chansen till hög avkastning måste man vara beredd på högre volatilitet. Hög avkastning är aldrig någon garanti, då hade vi ju alla vallfärdats till de fonder med högsta risken. Men det innebär en möjlighet till högre avkastning. Sedan handlar det om att välja en risknivå, och placeringsinriktning som passar dig utifrån flera olika faktorer.

Vad ligger bakom oron på börsen? inflationsoro

Det är alltid svårt att koppla en särskild händelse till börsens rörelser, vanligtvis är det många faktorer som spelar in. Men just nu finns det en betydande oro kring inflationen och stigande räntor. Men varför påverkar inflationen börsen? Egentligen så är inflation inte alltid är något negativt för ett sparande på börsen. Om inflationen ökar så kan det exempelvis leda till högre vinster för företagen. Det kan även leda till att fler förflyttar sitt sparande från nollräntekonton till börsen, då en ökad inflation innebär en större urholkning av pengarna som sitter på ett nollräntekonto. Men just nu befinner vi oss i ett läge där centralbanker eldet på marknaden med diverse stimulanser under pandemin, samt att vi har rekordlåga räntor. Det är alltså stimulanserna från centralbankerna och de låga räntorna som ligger bakom den senaste tiden börsuppgångar.

Nu när inflationen stiger runt om i världen kommer centralbankerna vilja kontrollera detta. En för hög inflation är nämligen ett tecken på en överhettad ekonomi. Och en åtgärd för att dämpa inflationen är att just höja räntorna. I och med att det är de låga räntorna och diverse andra stimulanser som hållt börsen bakom ryggen är det logiskt att det skakar till nu när spelplanen ändras. Det är självfallet omöjligt att veta exakt hur inflationen kommer att utvecklas framöver. En hög inflation brukar dock påverka högt värderade tillväxtbolag hårdast. Men som långsiktig fondsparare har du troligtvis inte mycket att oroa dig för just nu. Med en väldiversifierad portfölj har du exponering mot massvis av olika bolag, branscher, marknader och länder.

Övriga orosmoln som är värda att nämna är även priserna på el och drivmedel, att vi fortsatt befinner oss i en pandemi men även konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Ska jag sälja mina fonder?

Det lätta svaret är nej. Du ska inte sälja dina fonder på grund av nedgången vi ser nu, och troligtvis inte någon nedgång i framtiden heller. Men sedan måste du fundera på varför dessa tankar dyker upp hos dig, för det kan ändra mitt svar. Om dessa tankar dyker upp för att du ska använda dig av pengarna relativt snart, ja då har du troligtvis placerat pengarna på fel plats. Att investera på aktiemarknaden bör man göra om man är långsiktig. Ska du använda pengarna under de närmsta åren rekommenderas inte en exponering mot aktiemarknaden.

En annan faktor som kan påverka mitt svar är hur du själv hanterar marknadsrörelserna. Om du, trots att du har en lång tidshorisont på ditt sparande, påverkas mycket av dessa nedgångar kan du behöva fundera över ditt fondval. Det är inte meningen att man ska gå runt och ha ont i magen och få panik för att ens fonder backar. En följdeffekt av denna oro är ofta att man säljer av fonderna för att man inte orkar hantera eventuella fortsatta tapp. Och det är som sagt en väldigt dålig strategi. Då är det troligtvis bättre att du väljer en fondtyp med lägre risk från början. Eller ändrar om i ditt sparande nu, så att du sänker risken i din portfölj.

Summa summarum – stressa inte upp dig i onödan över ditt fondsparande! Fortsätt med ditt månadssparande och kom ihåg att detta är en naturlig del av börsen. Om du har möjlighet kan nedgångar även visa sig vara perfekta tillfällen att faktiskt boosta sparandet lite extra ? inflationsoro

/Johanna Englundh