Fonder idag: därför vinner fondsparandet i längden

Fonder idag: riskspridning från första kronan, enkelt och det finns något för alla. Det är skälen till att fonder idag är populärast sparform på långsikt.

Fonder idag: I en ny undersökning som vi på Fondbolagens förening presenterar uppger fyra av tio svenskar att de tycker att fonder är den bästa sparformen i ett långsiktigt sparande. Detta att jämföra med 11 procent som säger att direktägda aktier är bäst och 10 procent som säger sparkonto. Fonder har åren sedan senaste undersökningen, 2018, ökat avståndet till både aktier och sparkonto. Så varför passar fonder så bra i ett långsiktigt sparande?

Fonder idag: viktigaste är att komma igång

För det första så är en av de viktigaste ingredienserna i ett lyckat sparande att man faktiskt kommer igång. Det spelar inte så stor roll hur eller med hur mycket. Utan det i särklass mest betydelsefulla är att man kommer igång. Fonder idag: Den viktigaste dagen för ditt sparande är dagen du börjar. Och här passar fonder utmärkt. För oavsett om du sätter in en hundralapp eller 2 000 kronor så får du en automatisk riskspridning från den första insatta kronan. Du behöver alltså inte fundera så mycket på enskilda aktier eller branscher. Du behöver bara välja den fondtyp och de fonder som passar dig.

Månadsspara i fonder

För det andra så är det enkelt att månadsspara i fonder. Fonder idag: Att månadsspara har över tid visats sig vara en av de sparstrategier som varit mest lyckosamma. Det enda du behöver göra är att välja de fonder du vill spara i och sätta upp ett automatiskt sparande som går från ditt lönekonto till dina fondval varje månad. Därefter rullar sparandet på månad efter månad. Och med ett månadssparande riskerar du inte att göra alla dina fondköp dagen innan ett börsfall, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång.

Anpassa ditt fondsparande

För det tredje så kan du som sparare välja på olika fondtyper baserat på hur nära ditt sparmål du befinner dig. Fonder idag: Om du till exempel sparar till pensionen och har 20-30 år kvar i yrkeslivet så lämpar sig fondtypen aktiefonder bäst. Har du däremot bara några ynka år eller till och med månader kvar till pensionsdagen så är det kanske klokt att dra ner på aktiedelen och istället köpa bland- eller räntefonder. Poängen är att det finns något för alla.

Lycka till i ert fondsparande!