Sommarjobb: tänk på det här

Om du ska sommarjobba - tänk på det här. Vid vilken lön du börjar betala skatt, fördelaktiga pensionsinsättningar och annat att tänka på vid sommarjobb.

Sommarjobb: tänk på det här. I år är sannerligen ingenting som vanligt. Men ska du jobba i sommar kommer här ett par tips på vad som kan vara bra att tänka på.

Sommarjobb: tänk på det här

För det första är det bra att veta vid vilken lön du börjar betala skatt. Det går enkelt att läsa sig till på Skatteverkets hemsida. Vid samma lönenivå som du ska börja betala skatt, börjar du också tjäna in till din framtida pension. Det må låta en anings abstrakt att börja tjäna så kallades pensionsrätter i tonåren, men det är de här pengarna som har möjlighet att växa till den mest betydande summan till den dagen du går i pension. I år är det vid en lön över 20 008 kronor som du börjar betala skatt, och det gäller för helåret 2020. Det vill säga en intjäning på 20 008 kronor utslaget på hela året, hela 2020. Inte bara vid sommarjobb.

Mer pension än skatt

För det andra är ett bra tips att känna till att arbetsinkomster från de 20 008 kronor upp till 168 000 kronor är extra pensionsfördelaktiga. På de här inkomsterna får du mer inbetalt till pensionen än vad du betalar i skatt. Pensionsprognoshemsidan Minpension har exemplifierat intjäningen av pension på sommarjobb på ett tydligt sätt. Vid en inkomst på 24 000 kronor på ett år betalar du 1 800 kronor i skatt men får 4 130 kronor avsatta i pensionsrätter.

För det tredje ska du alltid ha ett sommarjobb där du jobbar vitt, få betalt och där du är medveten om dina rättigheter som arbetstagare. Det här gäller oavsett om du har som mål att tjäna in så mycket som möjligt till din pension eller inte. Andra bra saker att hålla koll på är vilka försäkringar som gäller på arbetsplatsen, om det finns kollektivavtal och när du vid slutet av sommarjobbsperioden tackar för dig, glöm då inte att få ett arbetsintyg.

Slutligen är det viktigaste att kombinera det roliga i att få möjligheten att testa på ett jobb med att göra arbetsnytta och tjäna egna pengar.