Fonddagen

Fonddagen 2021 har gått av stapeln! Det är ett event som anordnas av Fondbolagens förening för att branschen ska kunna diskutera och lyfta fram viktiga frågor. Men många intressanta sparfrågor lyftes under eftermiddagen. Om du är intresserad av mer konkreta spartips när det kommer till fonder kan du kika in Fondsparardagen som sändes i juni!

Fonddagen går att se i efterhand i sin helhet, men även de enskilda blocken går att se. Det pratades bland annat om hållbarhet, PPM:s fondtorg och provisioner. Provisionsfrågan kanske ni känner till från i våras då det blev diskussioner om så kallade kick backs. Detta debatterades på Fonddagen med fyra profiler verksamma inom branschen. De hade olika åsikter, men alltid spararens bästa i åtanke. Det tycker jag belyser svårigheten med denna diskussion. Trots att de satte spararen i första rummet kom de fram till olika slutsatser i frågan om kick backs. Men nog om det! Här nedan hittar ni alla avsnitt.

Se Fonddagen här:

Här är hela sändningen:

Om du är intresserad av en speciell del hittar du de alla enskilda avsnitten här:

Inledning ordförande Liza Jonson och vd Fredrik Nordström.

Inledningsanförande av Åsa Lindhagen, finansmarknadsminsiter.

Aktuella frågor för Finansinspektionen med generaldirektör Erik Thedéen.

Paneldiskussion om för- och nackdelar med provisioner:

Senaste nytt om PPM:s fondtorg med Erik Fransson:

Hur EU:s hållbarhetsregelverk hänger ihop med Anna Larris:

Hur taxonomin påverkar fonderna:

Kan fonder påverka bolag att bli mer hållbara?

Kan fonder påverka bolag att bli mer hållbara – tips från forskare Emma Sjöström.

Jag hoppas att ni finner något av innehållet intressant! Som sparare kan jag tipsa om att kolla på paneldiskussion om provisioner. .Just provisioner var ett väldigt hett ämne i våras. Även Erik Franssons dragning om PPM:s fondtorg kan vara av intresse för att se hur tankarna kring fondtorget går. Det är något som kommer att påverka dig som aktivt väljer egna fonder på fondtorget inom kort. Om du är intresserad över att se lite statistik över fondsparandet i Sverige kan jag rekommendera inledningen. Där går Fredrik Nordström igenom tre spännande bilder som visar hur fondmarknaden i Sverige ser ut just nu. Bland annat visar han att Sv. 

Vilket avsnitt tycker du var mest intressant? Och vad vill du att vi ska prata om nästa Fonddag?

/Johanna Englundh