Börsen har välkomnat höstmörkret med ett riktigt surigt humör. Tankarna börjar direkt florera, är det dags att sälja mina fonder? Men, är det egentligen en surpuppa vi ens har att göra med? Nja. Visst har börserna backat, men den enda anledningen till att vi sparare reagerar så väldigt är ju att börsen levererat en otrolig avkastning de senaste 18 månaderna. Vi har blivit vana med en börs som behandlar oss oförskämt bra. Det vi ser nu är egentligen en helt vanlig börs – lite gråmulen emellanåt, men vem är inte det?
Skämt åsido. Det jag försöker illustrera är att dessa upp- och nedgångar är något naturligt på börsmarknaden. Och något som man som sparare måste vara beredd på. Vi har helt enkelt blivit bortskämda med utvecklingen de senaste månaderna, och måste ställa om våra förväntningar till något mer realistiskt. Som långsiktig sparare är den absolut sämsta strategin att få panik och sälja av dina innehav när det stormar till. Det är nämligen ofta så att en ordentlig uppgång kommer efter de sämsta dagarna. Den uppgången vill man som sparare inte missa.
Hur bra har börsen gått då?
Men hur har det sett ut då? Vi kollar på SIX Return Index (SIXRX), som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Sedan mitten på mars 2020 har SIXRX stigit hela 92%! Det är en galen uppgång. Man brukar räkna med en genomsnittsutveckling för börsen på 8-9% per år i de flesta räkneexempel. Det kan vara bra att ha med sig för att få perspektiv. Kollar vi utvecklingen bara under detta år ligger den på hela 22%. Då inklusive den senaste nedgången. Hur mycket har börsen egentligen backat då den senaste tiden? Kollar vi på utvecklingen sedan början på september har vi en nedgång på strax under 8%.
Det bilden ovan visar är att dessa upp- och nedgångar inte är något nytt. För att få chansen till hög avkastning måste man vara beredd på högre volatilitet. Hög avkastning är aldrig någon garanti, då hade vi ju alla vallfärdats till de fonder med högsta risken. Men det innebär en möjlighet till högre avkastning. Sedan handlar det om att välja en risknivå, och placeringsinriktning som passar dig utifrån flera olika faktorer.
Vad ligger bakom oron på börsen?
Först och främst skulle jag vilja poängtera att det inte hade varit annat än förvånande om börsen inte hade backat. Med tanke på utvecklingen vi har i ryggen. Det hör inte till börsens natur att stiga i all evighet. Och det som har kickat igång denna nedgång just nu, ja det tror jag är flera olika faktorer, inklusive den jag precis nämnt.
Övriga orosmoln som hopar sig på börshimlen som är värda att nämna är komponentbrist, utvecklingen i pandemin nu när allt fler restriktioner lyfter globalt, höga energipriser, råvarupriser och fraktkostnader. Fastighetsbranschen har även påverkats av kinesiska Evergrande, mer om detta kan ni läsa här. Det viktiga att komma ihåg är att det alltid finns orosmoln. Och det kommer komma nya i framtiden. Det är inget som vi kan påverka, utan snarare en faktor som man måste lära sig att acceptera, och kanske till och med utnyttja.
Ska jag sälja mina fonder?
Det lätta svaret är nej. Du ska inte sälja dina fonder på grund av nedgången vi ser nu, och troligtvis inte någon nedgång i framtiden heller. Men sedan måste du fundera på varför dessa tankar dyker upp hos dig, för det kan ändra mitt svar. Om dessa tankar dyker upp för att du ska använda dig av pengarna relativt snart, ja då kanske det är så att du placerat pengarna på fel plats. Att investera på aktiemarknaden bör man göra om man är långsiktig. Ska du använda pengarna under de närmsta åren rekommenderas inte en exponering mot aktiemarknaden.
En annan faktor som kan påverka mitt svar är hur du själv hanterar marknadsrörelserna. Om du, trots att du har en lång tidshorisont på ditt sparande, påverkas mycket av dessa nedgångar kan du behöva fundera över ditt fondval. Det är inte meningen att man ska gå runt och ha ont i magen och få panik för att ens fonder backar. En följdeffekt av denna oro är ofta att man säljer av fonderna för att man inte orkar hantera eventuella fortsatta tapp. Och det är som sagt en väldigt dålig strategi. Då är det troligtvis bättre att du väljer en fondtyp med lägre risk från början. Eller ändrar om i ditt sparande nu, så att du sänker risken i din portfölj.
Summa summarum – stressa inte upp dig i onödan över ditt fondsparande! Fortsätt med ditt månadssparande och kom ihåg att detta är en naturlig del av börsen. Om du har möjlighet kan nedgångar även visa sig vara perfekta tillfällen att faktiskt boosta sparandet lite extra 🙂
/Johanna Englundh