Så gör du med fonderna i börsoro

Så gör du med fonderna i börsoro. Skakig börs skapar ofta nervösa sparare. Hur gör man med fonder i börsoro? Vi ger dig 3 tips, så gör du med fonderna.

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″ custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Skakig börs skapar ofta nervösa sparare. Hur gör man med fonder i börsoro? Vi ger dig 3 tips utifrån ”så gör du med fonderna i börsoro”.

När börsen skakar är det enkelt att som sparare få panik, trycka på sälj eller göra andra förhastade rockader i sitt sparande. Oftast är ett sådant beslut tagit snabbt och i känslomässig affekt. Som enskild sparare är det klokt att i den mån det går undvika den typen av beslut. Och i stället försöka se tider av börsturbulens som ett bra tillfälle att se över sitt sparande. Men det är lättare sagt än gjort. Låt oss därför sammanfatta de vanligaste råden i tre tips, så gör du med fonderna i börsoro.

Så gör du med fonderna i börsoro

  1. Ta inga beslut i känslomässigt affekt. Sparar du på långsikt, över 10 år, finns det ingen anledning att göra rockader i sparandet. Men för den skull finns det alltid fog att se över sitt sparande. Framför allt utifrån om du sparar för lite/för mycket eller vill ha mer/mindre risk. Men att göra om i portföljen enbart för att börsen är skakig är ingen bra långsiktigt hållbar strategi.
  2. Att spara pengar ska inte ge magont. Ska du använda dina sparade pengar inom 5-7 år och får ont i magen när det tänker på hur kapitalet är placerat? Då är det hög tid att gå igenom risknivån i ditt sparande och justera så att risken rimmar med din investeringshorisont, d.v.s. tidpunkten när pengarna ska användas. Med det sagt är det trots allt viktigt att behålla riskelementet i en del av den samlade sparportföljen. En tidshorisont på 5-7 år brukar vanligtvis innebära att man bör ha 60-70 procent av sitt sparande placerat i aktier, aktiefonder, och resterande i räntor, räntefonder. Det varierar såklart från person till person utifrån individuella riskpreferenser.
  3. Sitt lugnt i båten. När börsen skakar och är volatil är det bästa rådet, allt annat lika, att sitta lugnt i båten. När du väl börjar justera risknivå och göra förändringar i portföljen när marknaden är osäker, så kommer du vilja göra det varje gång börsen hickar till. Och det är fullt möjligt att göra, men för den inbitna månadsspararen är det både tidsineffektivt och i de allra flesta fall något du inte kommer tjäna pengar på.

Hitta inspirationskällor

För mer inspiration om sparande i allmänhet och fondsparande i synnerhet, besök andra inlägg i Fondbloggen. Är du osäker på om du sparar tillräckligt för att uppnå ditt sparmål? Använd verktyget Räknesnurran för att se hur långt ditt månadssparande räcker. Om du är intresserad av hur andra sparare agerar, följ med i Fondbolagens månadsstatistik. Då kan du enkelt följa hur andra sparare gör när börsoron är som påtagligast.

Lycka till med ditt sparande!

Allt gott,
Gustav

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]