Tänk på detta om du äger Japanfonder

Japan är en av världens största ekonomier. Men hur ser svenska sparare på Japanfonder, och bör man tänka på något särskilt om man sparar i just Japanfonder?

Japan har varit en av världens största och starkaste ekonomier i flera århundraden. Fram till 1990, ofta beskrivet som “det förlorade årtiondet”, så var Japan tillsammans med USA världens största ekonomier. Men från och med 1990 har resan varit något skakigare. Deflation och Abeonomics är två begrepp vi i västvärlden förknippat den japanska ekonomin med.  Men hur ser svenska fondsparare på Japan, och bör man tänka på något särskilt om man sparar i just Japanfonder?

Japanfondernas framväxt

Fondspararna har sedan 2010 ökat innehaven i Japanfonder. Från att den totala fondförmögenheten i Japanfonder var 5 308 miljoner kronor 2010, till att vid utgången av februari 2019 tangera 14 371 miljoner kronor.
Till det här ska läggas att en del av exponeringen i Asienfonder historiskt har haft övervikt mot Japan. Sparare i Asienfonder har därigenom fått ta del av avkastningen på den japanska börsen. Statistiken redovisas och publiceras varje månad.

Jämför man avkastningen i Japanfonder med bredare aktiefonder så skiljer det inte mycket. Generellt sett har Asienfonder gått bättre än både Japan- och aktiefonder, oavsett tidsperiod. Japanfonder har gått bättre än aktiefonder under vissa tidsperioder, till exempel sett till en årlig genomsnittlig avkastning de senaste fem åren. Avkastningen är hämtad från fondjämförelsen på Morningstar.

3 tips om du sparar i Japanfonder

På senaste har nyheter om att kejsaren Akihito ska abdikera dominerat nyheterna i Japan, men även letat sig in på svenska ekonomisidor. Anledningen till det är att i samband med att Akihito abdikerar  infaller två extra helgdagar. Dessa råkar i sin tur sammanfalla med den redan årliga ledigheten Golden Week. Vanligtvis är Golden Week en beteckning för fyra nationella högtider som inträffar inom ramen av sju dagar. Detta gör att de japanska börserna i år kommer att vara stängda i tio dagar, varav sex är börsdagar.

 

Hur ska sparare i Japanfonder tänka kring detta? Spelar det någon roll?

  1. Om du äger en Japanfond, eller en fond med en stor exponering mot aktiemarknaden i Japan, då kommer den fonden troligen vara stängd under dessa dagar. Det innebär att du som sparare varken kan sälja eller köpa fondandelar. Eller rättare sagt du kan troligen lägga en köp- och säljorder, men den kommer inte hanteras av fondbolaget innan fonden öppnas igen.
  2. Att kejsaren i Japan abdikerar är en förutsägbar händelse, och något som varit känt under en längre tid. Det innebär att dagarna varit kända, och att fonderna hunnit förbereda sig. För dig som fondsparare betyder det att du kan ta stängningen med ro. Till skillnad mot om stängningen hade varit en följd av en oförutsägbar händelse.
  3. För mer specifik information om vad som gäller för din specifika fond, gå in på ditt fondbolags hemsida för att läsa mer.