Så här funkar en fond

En fond är precis som en fruktsallad, där det ska blandas och väljas ut för att uppnå bästa möjliga resultat. 

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

En fond funkar precis som en fruktsallad. Det ska blandas och väljas ut för att uppnå bästa möjliga resultat. I en fruktsallad är det röda äpplen och bananer, medan det i en fond är aktier och räntor.

I dag lanserar vi en film som vi hoppas ska förklara hur en fond är uppbyggd, med en enkel analogi och jämförelse. I filmen tar vi upp tre byggstenar som en fond är byggd på, och varför de är viktiga för dig som sparare att ha koll på.

  1. Fondsparande är ett enkelt sätt för dig som sparare att få riskspridning och avkastningsmöjligheter från hela världen. En av sakerna du som sparare behöver göra är att välja den fond och förvaltare du tror kan ta hand om dina pengar på bästa möjliga sätt. Ska din fond till exempel välja aktier över hela världen, enbart i Sverige eller bara i småbolag?
  2. Är hållbarhet viktigt för dig som sparare? En sallad eller fond som är helt ekologisk? Hållbarhet blir allt viktigare när vi sparare gör våra fondval. Var tredje sparare har valt en fond för att den är hållbar.
  3. Fundera, men fundera inte för länge, utan kom igång med ett sparande. Sätt upp ett sparmål och “räkna baklänges” hur mycket du måste spara, hur länge och till vilken avkastning. Ta gärna hjälp av vår räknesnurra.

Om du är osäker på om fondsparande är något för dig, gå gärna in och kolla på vår andra film “Är fondsparande något för dig?

Vi hoppas vi med denna film ska förtydliga och förenkla hur en fond är uppbyggd. Med målet att göra det enklare för dig som sparare att göra informerade fondval.

Gustav

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]