Brexit: Så gör du med ditt sparande

Brexit: Så gör du med ditt sparande när britterna går till val. Som tumregel bör geopolitiska händelser aldrig påverka ens långsiktiga sparande.

När Storbritannien i juni 2016 röstade för att lämna den Europeiska Unionen, var det många EU-vänner som blev både chockade och besvikna. Men man förlikade sig vid tanken på Brexit. Och man respekterade det demokratiska beslutet britterna tagit och tänkte att det trots allt skulle lösa sig. Det vill säga att Storbritannien under ordnade former skulle lämna den europeiska gemenskapen. Riktigt så blev det inte. Sedan 2016 har Brexitprocessens tillkortakommanden dominerat nyhetsrapporteringen. Fler svenskar kan i dag mer om Nordirland, den så kallade ”backstoplösningen” och förhållningsregler i brittiska underhuset än man själv valt och i vissa fall önskat. Och det första steget i utträdet som skulle vara klar i slutet av mars i år, har nu fördröjts tre gånger, med det nya slutdatumet 31 januari 2020.

Varför är britternas utträde ur EU återigen aktuellt?

För andra gången sedan folkomröstningen 2016 går britterna den 12 december till valurnorna. Återigen för att rösta fram vilka som ska företräda dem i parlamentet. Och för andra valet i rad domineras den politiska diskussionen helt av Brexit. Räknar man valet 2017 och valet i år som de facto omröstningar om Brexit, kan man alltså säga att britterna nu för tredje gången på lika många år tar ställningen till om man verkligen vill lämna den Europeiska Unionen eller inte. Intrigerna har under dessa år inte blivit färre, utan som en välregisserad tv-serie skapas nya konfliktlinjer, karaktärer gör comeback och spänningen går att ta på.

Det saknas ett genomtänkt slut

Men som alltför ofta händer med bra tv-serier så är plågsamt tydligt att Brexit saknar ett genomtänkt slut. Istället för att sluta när serien fortfarande är populär så gör man ”en sista” säsong. Exakt så känns det med britternas utträde ur EU. En tv-serie som borde slutat när det var tänkt, d.v.s. i slutet av mars. Men som nu istället fortsätter med samma intriger, samma personer och samma smärtsamma diskussion om Storbritanniens plats i världen.

Brexit

Brexit: Så gör du med ditt sparande

Jag får många frågor från bekymrade sparare som funderar på hur man ska tänka kring Brexit. Mitt svar är lika tråkigt som det är enkelt: Som tumregel bör aldrig geopolitiska händelser påverkan ens långsiktiga sparande. Pengar man ska använda om 10-20 år berörs inte av att det ibland skakar till på världens aktiemarknader. Om du däremot ska ha pengar om 1-2 år och känner att det gör ont i magen vid varje nyhetsnotis kan det vara en idé att dra ner något på risken. Passa också på att räkna på ditt sparande med hjälp av räknesnurran.