Fonder på 15 minuter

Fonder på 15 minuter. Fonder är ett populärt och enkelt sparande som är lätta att komma igång med. Lyssna gärna när vi besökte Aktiespararnas podd.

Fonder på 15 minuter. Fonder är ett populärt och enkelt sparande som är lätta att komma igång med. Jag besökte Aktiespararnas podd sparspanarna för att förklara hur man enkelt kommer igång med ett fondsparande.

Fonder på 15 minuter

Fonder är den populäraste sparformen på långsikt. Frågar man spararna vilken sparform de tycker är bäst för ett långt sparande, så säger de flesta just fonder. Före direktsparande i aktier, sparkonto, obligationer till exempel. Men hur kommer man igång? Och vilka fonder passar bäst för just mig och mitt sparande? En av de anledningarna till att fonder är en så pass populär sparform är att det är så enkelt att komma igång. När man väl bestämt sig för att börja spara finns det många fonder att välja på för svenska sparare.

Fonder på 15 minuter

Välj fonder i två steg

Att välja fond/fonder att börja spara i gör man enklast i två steg. (1). Fundera på hur länge du ska spara och vilken risk du vill ta i ditt sparande. Baserat på svaren på de två frågorna väljer du en eller flera fondtyper: aktiefond, blandfond eller räntefond. För riktigt långsiktigt sparande, exempelvis till pensionen, rekommenderas ofta att sparandet består av en stor andel aktiefonder. För ett kortare sparande, på ett par år, är det ofta klokt att ha en högre andel räntor i sitt sparande, till exempel räntefonder. (2). Efter du valt fondtyper är det dags att välja specifika fonder. Det gör du enklast genom att använda en fondjämförelsehemsida, till exempel här på Fondkollen, och rangordna fonder efter de attribut du tycker är viktigt. Till exempel historisk avkastning, hållbarhet och pris. När du sedan har fonderna i en topplista efter dina val, är det bara att börja spara. Om du har svårt att bestämma dig för en specifik fond, spara i ett par.

Det bästa sparandet är det som blir av

Som med träning är det bästa sparandet det som faktiskt blir av. Så fundera inte för länge utan kom igång med ett sparande i dag. Vill du ha mer inspiration? Lyssna gärna på podden Sparspanarna.

Fonder på 15 minuter