Spara varje månad – extra viktigt när det mesta är osäkert

Hur ska man hantera sitt sparande i tider av börsoro och i ett klimat där framtiden är mer osäker än vanligt? Ett tips är att spara varje månad.

Spara varje månad. I dessa osäkra tider är det en sak som är helt säkert, och det är att inget är säkert. Visst hoppas vi alla att det värsta är bakom oss. I första hand när det gäller smittspridning och antal drabbade. Men också när det kommer till varsel, företagskonkurser och med det skakiga finans- och aktiemarknader. Är man optimist finns det positiva signaler att ta fasta på, men är man lagd åt det mer pessimistiska hållet finns det minst lika många negativa signaler. Hur ska man hantera sitt sparande i tider av börsoro och i ett klimat där framtiden är mer osäker än vanligt?  

Spara varje månad

Först och främst är det aldrig kul att se sitt sparande tappa i värde. Det tycker ingen. Och under det senaste året har sparare värden över fått se sina investeringar öka och sjunka mer än vanligt. När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att bli orolig och agera på rena känslor. Det vill säga att du utan närmare tanke eller plan trycker på köp eller sälj knappen. Så är det för mig också. Det här är sällan lyckosamt. Det viktigt är att antingen göra en plan eller bibehålla den taktik man på förhand satt upp. Många svenskar sparar varje månad och jämfört med andra länder i EU och i OECD sparar en stor andel av svenskarna på aktiemarknaden. 

Månadsspara på aktiemarknaden

Kombinationen av att spara varje månad och vara exponerad mot aktiemarknaden har historiskt tjänat oss svenskar väl. Om du ska lyssna på ett enda råd under perioder när det enda som är säkert är att inget är säkert, så är det att spara varje månad. Antingen börja med ett månadsspara eller fortsätta med ett regelbundet sparande i till exempel fonder månad för månad.   

Sprider riskerna över tid

Förutom att du drar ner på risken och vet att sparandet blir av så lättar du på den ekonomiska stressen genom att spara varje månad. För många sparare upplevs det ekonomiska nyhetsflödet som att världens börser antingen slår nya rekord eller håller på att krascha, ibland samtidigt. Om det för stunden är bra eller dåligt att investera på börsen beror på vem man frågar, men det går alltid att hitta argument både för och emot att börja spara just nu. Tiden är alltså alltid eller aldrig rätt. Det gör det vanskligt för småsparare att veta vem man ska lita på och när man ska göra det. Jag säger såhär: förlita dig inte på andra och försök själv inte tajma din börsentré. Utan gör det enkelt och börja spara varje månad. Då köper du alltid vid rätt tillfälle.