Spara som du tränar: regelbundet varje månad

Intresset för att spara har ökat rejält på senare år. Att spara och att träna har mycket gemensamt. Spara som du tränar - regelbundet varje månad.

Spara som du tränar. Intresset för att spara har ökat rejält på senare år. Aktieägandet i Sverige har ökat succesivt sedan 2014. Samtidigt har svenska sparares fondförmögenhet tangerat nya rekord. Och även om 2020 initialt innebar en rejäl tillbakagång så är nu svenskarnas samlade fondtillgångar nästan tillbaka på rekordnivåer. En annan sak som vuxit exponentiellt de senaste åren är motion och träning. Och att spara och att träna har mycket gemensamt, framför allt ur två perspektiv – det är både kul och jobbigt, ofta på samma gång.  

Spara som du tränar

När du tränar är det motiverande att se resultat efter många månader eller år av slit. Till exempel att gå i mål på Vätternrundan eller att helt enkelt känna sig starkare för varje träningspass. Det är på samma sätt kul att visualisera det du sparar till – till exempel att se på bilder från din semesterdestination eller att se hur dina pengar växer i värde. Alltså spara som du tränar. 

I stunden kan dock både träning och sparande vara jobbigt. För många är det första steget allra jobbigast, det vill säga att ta snöra på sig löparskorna eller att påbörja ett nytt månadssparande. Och det jobbigaste är nästan att du tar tid från när du annars hade kunnat titta på en tv-serie och pengar du hade kunnat göra något kul för här och nu. Under själva utförandet kan det vara minst lika jobbigt. För när du väl kommit i gång kan det långsiktiga spar- eller träningsmålet, mitt i den jobbigaste intervallen eller i en temporär börsnedgång, kännas oändligt långt bort. Återigen – spara som du tränar. 

Spara regelbundet varje månad

En vanlig miss med både träning och sparande är därför att man låter det som är jobbigt här och nu överskugga det långsiktiga målet. Det som verkligen förenar träning och sparande är att kontinuitet ger fantastiska utslag på långsikt. Ett regelbundet sparande växer över tid till en betydande summa, precis som regelbunden träning konstant gör dig starkare. 

Man behöver varken göra en svensk klassiker eller spara 10 000 kronor varje månad för att det ska ge resultat. Att cykla till jobbet och spara 500 kronor varje månad räcker längre än du tror. Till exempel skulle ett månadssparande på 500 kronor med en årlig avkastning på 7 procent ge 86 000 kronor efter tio år. En slant du kan avvara i dag växer snabbt till en ansenlig summa efter några år. Spara som du tränar – regelbundet varje månad.