Spara regelbundet: det här kan coronakrisen lära oss

Tre tips till sparare i coronakrisen: Gör det enkelt, välj fonder i två steg och spara regelbundet varje månad.

Spara regelbundet: det här kan coronakrisen lära oss. Det har varit tvära kast på de finansiella marknaderna sedan det nya coronaviruset spred sig över världen. Vad kan du börsens reaktion på coronakrisen lära oss om sparande? Vad som är viktigt att tänka på inför kommande tider av börsturbulens. För de kommer att komma.

Spara regelbundet: det här kan coronakrisen lära oss

På Fondbolagens förening samlar vi varje månad in statistik. Statistik som visar hur de svenska fondspararna har agerat den senaste tiden. Vi genomför också undersökningar som ständigt visar på ungefär samma sak: att svenska sparare fortsätter spara regelbundet, oavsett börshumör. Under de senaste månaderna, mars och april, har svenska sparare agerat på olika sätt. För att vara mer precis – på helt olika sätt. I mars nettosålde svenska sparare alla fondtyper utom korta räntefonder. Spararna valde att sälja alla olika typer av aktiefonder. Allt från fonder som investerar enbart i Sverige till fonder som placerar pengar över hela världen. I april gjorde spararna samma sak, fast exakt tvärtom. Då nettoköpte man istället alla fondtyper utom korta räntefonder. Hur ska man tolka att svenska sparare agerar på motsats sätt med några få veckors mellanrum?

Månadsspara: den enklaste sättet att sprida risk över tid

Det faktum att fondspararna agerar under börsturbulens är inget ovanligt. Ser man tillbaka på tidigare börskriser, till exempel finanskrisen under åren 2007-2009 går det att se samma mönster. Ena månad säljer spararna alla fondtyper, för att sedan köpa tillbaka samma fondtyper månaden efter. Det finns två saker att komma ihåg i det här sammanhanget. För det första att de allra flesta sparare ändå inte agerar månad till månad. Även om summan som har sålts en enskild månad kan verka stor, så är summan som är kvar väsentligt mycket större. För det andra att det är de aktiva fondspararna som agerar. Eller de som har kapitalplaceringar som yrke. Den stora majoriteten av alla fondsparare fortsätter att spara regelbundet.

Tre tips till sparare

  1. När du ska komma igång med ett sparande – gör det enkelt. Spara regelbundet i ett par olika fonder, och försök direkt komma igång med ett regelbundet sparande där pengarna dras automatiskt varje månad.
  2. Välj fonder i två steg. För det första, bestäm vilken fondtyp du ska investera i. Och för det andra, bestäm dig för en eller ett par fonder att spara i varje månad.
  3. Om du har ett regelbundet månadssparande – undvik att bli för påverkad av börsens svängningar. Att månadsspara innebär nämligen att du inte riskerar att göra alla dina inköp dagarna innan en börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång.