Coronakrisen: månadsspara i fonder

Coronakrisen: månadsspara i fonder. Det har varit ett par svajiga månader på världens aktiemarknader. I tider av börsoro är ofta det bästa att månadsspara.

Coronakrisen: månadsspara i fonder. Det har varit ett par svajiga månader på världens aktiemarknader. Coronaviruset har haft ett stadigt grepp om samhällsutvecklingen.

Coronakrisen: månadsspara i fonder

Ovissheten har avspeglat sig i volatila börser och svårtolkade ekonominyheter.  Det har varit extra märkbart på de stora nyhetssidorna där det går att hitta både positiva och dystra vinklingar på coronakrisen. Dels kan du läsa artiklar om att viruset med största sannolikhet är borta till sommaren. Dels, och i rak motsats, att vi kommer få sitta i hemmakarantän till minst 2021. Den tvåsidiga nyhetsbevakningen i kombination med att vi aldrig någonsin har upplevt en gränsöverskridande samhällsnedstängning gör att den företagsekonomiska spåkulan, börsen, har oerhört svårt att bestämma sig för den framtida inriktningen.

Låt inte magkänslan styra ditt sparande

Coronakrisen: månadsspara i fonder. Nu kommer vi till själva poängen. Att hitta nyheter som passar den egna magkänslan är enkelt. Är du positiv och tror att samhället snart kommer att öppna upp så kan du med gott samvete referera till en uppsjö av forskare och tyckare. Om du å andra sidan tror att ingenting kommer vara sig likt efter det att pandemin dragit förbi så kan du hitta nästan lika många som skriver under på det. Och så kan det få vara, det är lite så medielogiken fungerar. Men låt inte det påverka ditt långsiktiga sparande. Låt istället ditt sparande fortsätta oavsett nyhetsläge. Och oavsett vad utfallet av pandemin blir.  Att fortsätta med ditt regelbundna månadssparande, månad efter månad och börsnedgång efter börsuppgång är den enklaste och för de allra flesta den strategi som fungerat bäst historiskt. Det vill säga att under coronakrisen: månadsspara i fonder.

Nästan alla fondsparare verkar tycka detsamma. I en undersökning som vi på Fondbolagens förening genomfört tillsammans med Kantar Sifo Prospera uppger 87 procent av de tillfrågade fondspararna att de bibehåller sitt långsiktiga fondsparande och fortsätter månadsspara. Att en stor majoritet dessutom är positiv till den framtida börsutvecklingen gör att det går att se många ljus i en annars mörk tunnel. För att summera – coronakrisen: månadsspara i fonder.

Ta hand om varandra,
Gustav