Inte helt enkelt att ta semester från ekonomin

Oro för privatekonomin kan sabotera den så välbehövliga återhämtningen på semestern. Hur man kopplar av från jobbet och ekonomin är individuellt, men i veckans blogginlägg ger vi oss ändå i kast med att komma med tre generella förslag för hur du kan vara ledig från din ekonomi när du har semester.

Oro för privatekonomin kan sabotera den så välbehövliga återhämtningen på semestern.

Inte helt enkelt att ta semester från ekonomin

För de allra flesta innebär sommaren ledig tid från såväl jobb som vardagsstress. Och så ska det vara. För många av oss är det nödvändigt att få ladda upp batterierna för att kunna prestera och njuta av höstens och vinterns alla måsten. En del i det är att också ta semester från sin privatekonomi, men det är inte helt enkelt att ta semester från ekonomin. Enligt en nyligen publicerad undersökning från ICA Banken känner omkring 800 000 svenskar ett psykiskt obehag vid tanken på sin egen privatekonomi. Enligt rapporten är de vanligaste orsakerna att man spenderar mer pengar än man tänkt, att man sparar för lite och att man överlag mår dåligt över sin ekonomiska situation, till exempel saldo och kreditskulder.

Tre tips på hur du kan vara ledig från din privatekonomi

Trots att sommaren innebär ledighet från jobbet så gör oron för exempelvis kommande utgifter och sparande att många ändå inte riktigt kan slappna av. Det är alltså inte helt enkelt att ta semester från ekonomin. Hur man kopplar av från jobbet och ekonomin är individuellt, men jag ger mig ändå i kast med att komma med tre generella förslag för hur du kan vara ledig från din ekonomi i sommar.

1. Gör en plan för sommarens utgifter. Det behöver inte vara någon detaljerad budget, men gärna en skiss på hur sommarens utgifter kommer att se ut. En resa kan till exempel innebära extra utgifter för bilhyrning, hotell och tåg. Poängen med att göra en notering är att undvika att utgiften kommer som en överraskning, utan att det snarare blir något nödvändigt ont.

2. Se till att räkningar och andra utgifter antingen betalas automatiskt eller kommer till din mobil. Många upplever att ovissheten kring om man betalat en räkning eller inte spär på en redan ekonomiskt stressad situation. Med andra ord: dubbelkolla att alla sommarens räkningar kommer elektroniskt.

3. Fortsätt med månadssparandet under sommarmånaderna, men koppla bort börsens upp- och nedgångar. Med ett kontinuerligt månadssparande har du dessutom lyxen att slippa bry dig vid varje rörelse på börsen.

Till sist: Se till att njuta av ledigheten och sommaren!

Gustav