Hej från er nya sparekonom!

Johanna Englundh heter jag och nu är jag äntligen på plats som Fondbolagens förenings nya sparekonom! Ni kommer hitta mig här på Fondkollen där jag bland annat kommer fylla bloggen med massa spännande innehåll framöver.

Vem är jag?

Jag har under de senaste åren jobbat som journalist och projektledare på Fonder Direkt, en nyhetsbyrå där huvudfokuset var att sprida relevant information för alla på fondmarknaden genom både artiklar och videoklipp.

Just ekonomi och sparande har funnits med mig i lite olika skeenden i livet. Jag är inte den som kommer kunna dela historier om hur jag köpte mina första aktier innan jag kunde gå och jag hade inte heller ett fondsparande att ta över när jag blev myndig – helt ärlig var fonder och aktier något helt främmande för mig under en längre tid. Att investera var till en början läskigt och något jag fått för mig att bara de riktigt rika gjorde och kunde göra. Intresset har dock alltid funnits och som liten var min största dröm att en dag äga en bank.

När jag väl tog modet till mig, efter en längre tids eftersökning, köpte jag mina första aktier. I H&M när de stod som allra högst. Förlusten blev ett faktum och jag blev besviken över att jag hade misslyckats. Det lärde mig dock vikten av riskspridning – och vart får man en naturlig riskspridning från första hundralappen? Jo, i en fond såklart!

Jag lät inte misslyckandet stoppa mig, istället ökade intresset för ekonomi och sparande.

Med åren har jag fyllt på med både kunskap och avkastning, en resa jag hoppas att vi ska fortsätta tillsammans. Det fina med att ha styrt upp ett sparande är att hela fritiden inte behöver ägnas åt det, med jämna mellanrum checkar jag av mina depåer, men utöver det spenderar jag helst min lediga tid med vänner eller ute i naturen i gott sällskap (min hund).

 Varför vill jag jobba som sparekonom på Fondbolagens förening?

Majoriteten av den svenska befolkningen har ett sparande i fonder i någon form, men jag tror att många kan känna igen sig i det som jag själv gått igenom – en osäkerhet och tron om att investeringar bara är till för vissa. Här vill jag vara med och påverka och sprida budskapet om att fondsparande är till för alla! Förhoppningsvis kommer jag även kunna bidra till att du, liksom jag, får känna lite glädje i sparandet. Kanske kommer du bli glatt överraskad över hur mycket avkastning du fått, att det gick snabbare att spara ihop till ditt mål än du först trott, eller att du äntligen lyckats ta tag i ett sparande överhudtaget?

Blogginläggen är till för er så här får ni gärna hjälpa till genom att ställa frågor, kommentera, tipsa om ämnen eller helt enkelt dela med er av era egna sparupplevelser. Ni når mig enklast här på Fondkollen eller på twitter under namnet @johannaenglundh.

Mina bästa tips för att komma igång med ett fondsparande!

Jag ska inte ägna ett helt blogginlägg åt enbart mig själv, utan det är klart att jag ska dela med mig av några tips för att du ska komma igång med ett fondsparande också. Här nedan har ni mina fem bästa tips:

  1. Spara hellre lite än inget alls. I fonder går det jättebra att spara 100, 500 eller 1000 kronor.
  2. Spara i början av varje månad när det finns pengar att ta av, ännu bättre om du månadssparar automatiskt via ett autogiro (se till att kolla upp ev. extrakostnader bara).
  3. Sprid riskerna, antingen i ett par olika fonder eller i en fond som placerar brett. Om du vill veta mer om riskspridning ska du hålla utkik på bloggen, i nästa inlägg kommer jag gå igenom riskspridning på djupet.
  4. Spara i ett ISK. Välj sparform med omsorg och efter din placeringshorisont, men för tillfället är Investeringssparkonto (ISK) den bästa sparformen. (Läs mer om ISK här)
  5. Se till att få in lite glädje i sparandet! Fira delmål och var stolt över dig själv att du börjat spara.

Lycka till!

/Johanna Englundh