Globalfond: mix av världen som passar de flesta

Globalfond: mix av världen som passar de flesta. De senaste åren har globalfonder vuxit i popularitet och idag är det den populäraste aktiefondstypen.

Globalfond: mix av världen som passar de flesta. Det finns många olika fonder att välja på för oss svenska sparare. Genom åren har de mest populära fondtyperna varit Sverigefonder och globalfonder. De är båda så kallades aktiefonderAlltså fonder som investerar i företag och aktier, och som minst ska innehålla 16 olika bolag. De senaste åren har globalfonder vuxit i popularitet och idag är det den populäraste aktiefondstypen. Men vad är då en globalfond? 

Globalfond: mix av världen som passar de flesta

En globalfond investerar i företag runtom i hela världen. I många globalfonder placeras en del av kapitalet i multinationella storföretag. Till exempel i Facebook och Apple. Men det kan också skilja en del mellan olika globalfonder. Det viktiga för dig som sparare är att slänga ett öga på fondfaktabladet. Där kan du bland annat läsa om fondens strategi och placeringsinriktning. Vill du kolla mer på specifika innehav kan du söka efter fonden på en fondjämförelsehemsida, till exempel Morningstar. Men generellt sett kan man alltså säga att en globalfond: mix av världen investerar i företag i hela världen, med ett större fokus på de bolag och branscher som utgör en betydande del av världsindex 

Tips när du väljer fond

Vilka globalfond: mix av världen eller vilka globalfonder du väljer att spara i beror på vad du sparar till och hur länge du tänker spara. Och det är naturligtvis helt upp till dig. Men det finns det ett par generella tips när det gäller att komma igång med ett fondsparande, och ett mer specifikt för sparande i globalfond. För det första, gör det enkelt. Spara regelbundet i ett par olika fonder, och försök direkt komma igång med ett månadssparande där pengarna automatiskt sätts in i dina förvalda fonder. För det andra, välj fonder i två steg. Bestäm för det första vilken fondtyp du ska spara in. Och välj sedan en eller ett par fonder i den fondtypen. För ett långsiktigt sparande till pension passar till exempel aktiefonder, och då exempelvis globalfonder. 

Välj en globalfond

När det kommer till att spara i en globalfond: mix av världen finns det framför allt en sak att hålla lite extra koll på. Det är fondens placeringsinriktning, och hur den kompletterar ditt sparande i övrigt. Det är nämligen vanligt att globalfonder har övervikt mot USA, och det är egentligen inte så konstigt med tanke på landets betydelse för världsekonomin.  Så tipset här är att läsa igenom fondens faktablad för att se hur fondens placeringsstrategi ser ut. Kort sagt om den investerar en stor del av kapitalet i just USA och om det kompletterar ditt sparande i övrigt. Till exempel i tjänstepensionen och premiepensionen.