Spararna i premiepensionen får dela på 43 miljarder kronor. Varje år gör Pensionsmyndigheten en insättning till alla svenskars premiepensionskonton. I år får vi sparare dela på 43 miljarder kronor, i genomsnitt 7 748 kronor per person.
Spararna i premiepensionen får dela på 43 miljarder
I december görs den årliga insättningen av intjänade pensionsrätter. Det vill säga pengar spararna i premiepensionen tjänat in till sin egen pension. Totalt får spararna dela på 530 miljarder kronor. 278 miljarder till inkomstpensionen, 210 miljarder till tjänstepensioner och 43 miljarder kronor till premiepensionen. Inkomstpensionen är ett så kallat fördelningssystem och de pensionsrätter som betalas in idag utbetalas mer eller mindre direkt till dagens pensionärer. Däremot är de insättningarna som görs till din tjänstepension och din premiepension kapital som är upp till dig att placera här och nu för att få bästa möjliga pension som pensionär. I år får spararna i premiepensionen alltså dela på 43 miljarder kronor.
Du får göra upp till fem olika fondval
De 43 miljarder kronor motsvarar i genomsnitt 7 748 kronor för spararna i premiepensionen. För dessa pengar får man som max göra fem olika fondval. Väljer man ingen fond alls hamnar pengarna i statliga sjunde AP-fonden. I genomsnitt har de valbara fonderna i premiepension ökat i värde med 7,6 procent per år. Det kan jämföras med den andra delen av den allmänna pensionen, inkomstpensionen, som ökat med 3 procent per år.
När du gör dina fondval finns det ett par saker att tänka på
För spararna i premiepensionen finns det ett par saker att tänka på. (1) Hur många fonder vill du ha i din premiepensionsportfölj? Ju fler du väljer, desto bättre riskspridning får du. (2) Vilken typ av fond vill du placera i? Är det enbart aktiefonder? En mix mellan Sverigefonder (aktiefond) och blandfonder? (3) Hur lång tid har du kvar till pensionen? Har du lång tid kvar finns det en poäng i att ha en hög andel aktiefonder. Om du tvärtom har ett fåtal år kvar kan en högre andel räntefonder vara att föredra. (4) Jämför fonder inom den fondtypen du valt. Använd en fondjämförelsesida och ställ fonderna mot varandra. (5) Följ upp dina fondval. En bra måttstock för spararna i premiepensionen bör vara att se över sina fonder och övriga placeringar minst en gång i halvåret.