Spara 2019 – tvära kast mellan hopp och förtvivlan

Spara 2019 har varit en resa mellan hopp och förtvivlan. Året började med en rejäl uppgång i spåren av börsraset i slutet på 2018.

Spara 2019 har varit en resa mellan hopp och förtvivlan. Året inledes med en rejäl uppgång i spåren av börsraset i slutet på 2018. Sedan dess har dock världens aktiemarknader pendlat mellan hopp och förtvivlan. En majoritet av volatiliteten tillskrivs handelskriget mellan Kina och USA.

Spara 2019 – tvära kast mellan hopp och förtvivlan

Handelskriget har dominerat nyhetsflödet under året. I ena stunden anas en viss suck av lättnad när Donald Trump twittrar att ett handelsavtal är nära. I andra stunden införs nya tullar. De tvära kasten har tydligt påverkat utvecklingen på aktiemarknaden. I vissa fall har en enda tweet från USA:s president sänkt börsen med ett par procent. Att spara 2019 har varit att vänta på ett handelsavtal. I detta nu verkar ett handelsavtal nära förestående, men som historien har lärt oss – ropa inte hej innan det är helt klart. Oavsett om det nu verkar finnas ett avtal eller inte, så kommer 2020 att innehålla minst lika mycket geopolitisk osäkerhet. Inte minst med tanke på presidentvalet i USA. Jag skulle vilja påstå att ekonomisk osäkerhet är det nya svarta. Det vill säga något som man är tvungen att vänja sig vid.

Brant nedgång i slutet på 2018 gav raketstart på 2019

Spara 2019: Den breda uppgången på världens aktiemarknader i början på året förekoms av en rejäl nedgång i slutet på 2018. Under oktober och december månad backade Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, med 7 respektive 6 procent. Därav var det många nervösa sparare som funderade på hur 2019 skulle inledas. Om slutet på 2018 var dyster, var inledning på 2019 allt annat. Under årets fyra första månader steg Stockholmsbörsen med över 20 procent. Spara 2019 har sedan dess varit en resa mellan hopp och förtvivlan. Och mycket talar som sagt för att så även kommer bli fallet under 2020. Därför är mitt råd att månadsspara. Med ett kontinuerligt sparande varje månad köper du i både upp- och nedgång, och kan strunta i temporär volatilitet.