Skippa Black Friday – bli miljonär

Skippa Black Friday och börja spara i stället. Ett långsiktigt, kontinuerligt sparande ger och har gett fantastiska resultat över tid.

Skippa Black Friday och bli miljonär. Handeln Black Friday slår nya rekord. Kantar Sifo har på uppdrag av Postnord tagit fram fakta på hur mycket svensken i genomsnitt handlade för under dagen. Enligt undersökningen shoppade vi svenskar i snitt för 2 980 kronor per person.

Skippa Black Friday – bli miljonär

Låt oss säga att du väljer att inte spendera en enda krona, du tänker skippa Black Friday. Du väljer istället att börja månadsspara i fonder. För enkelhetens skull börjar du månadsspara 2 980 kronor. Det vill säga samma summa som du enligt Kantar Sifo skulle handlat för på Black Friday. Anta att du sparar på 15 års sikt. För jämförelsens skulle säger vi att avkastningen på sparandet är samma som fonderna i premiepensionen i genomsnitt haft sedan starten, 7,5 procent. Avgiften sätter vi som den genomsnittliga fondavgiften för en aktiefond i Sverige, 0,9 procent.

Spara ihop till en miljon

Resultatet är lika bra som det är sant. Att skippa Black Friday kan göra dig till miljonär. Ett långsiktigt månadssparande på 2 980 kronor som har en genomsnittlig avkastning resulterar på 15 års sparhorisont i ett totalt sparkapital på nästan 1 miljon kronor. 971 517 kronor för att vara exakt. Det insatta beloppet är 536 400 kronor och avkastningen efter avgifter 435 117 kronor. Om du inte är lika blyg och reserverad i din avkastningsbedömning kan man för skojs skulle sätta årliga värdeökningen till 9 procent. Allt annat lika skulle det efter 15 år ge ett totalt kapital på 1 100 457 kronor, med en total avkastning som överstiger det insatta beloppet. Ett långsiktigt, kontinuerligt sparande ger och har gett fantastiska resultat över tid.

Räkna på ditt sparande

Om du vill räkna på hur mycket du behöver spara för att nå ditt sparmål. Eller om du vill se vad ett par hundringar i månaden räcker till på långsikt. Gå då in och Räkna på ditt sparande här på Fondkollen.