5 tips för din premiepension

Att välja fond till sin premiepension handlar inte bara om att göra ett eller ett par fondval, utan det är lika viktigt att följa upp hur ens val har avkastat. Vi ger fem tips för din premiepension på hur du enkelt kan jämföra fonder, samt visar hur premiepensionssystemet som helhet har avkastat.

Välja fonder till sin premiepension handlar inte bara om att göra ett eller ett par fondval, utan det är lika viktigt att följa upp hur ens fondval avkastar. Vi ger fem tips för din premiepension på hur du enkelt kan jämföra fonder, samt visar hur premiepensionssystemet som helhet har avkastat sedan starten för snart 20 år sedan.

Först och främst – vad är premiepension?

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du styr över helt själv. Du gör egna fondval, och kan ändra dessa närsomhelst om du inte är nöjd. Storleken på din premiepension bestäms, precis som den andra delen av din allmänna pension, av din inkomst. Den andra delen av den allmänna pensionen är inkomstpension. Inkomstpensionen har historiskt avkastat cirka 3 procent årligen, och är inte fonderad. Medan premiepensionen, som fonderas, historiskt levererat dubbel så hög årlig genomsnittlig avkastning. Pensionen beskrivs enklast genom att använda den klassiska pensionspyramiden där bottenplattan är den tvådelade allmänna pensionen.

Hur har fonderna i premiepensionen avkastat?

Pensionsmyndigheten sammanställer varje månad statistik för fonderna i premiepensionen. I den finns avkastningshistorik för varje enskild fond samt aggregerad statistik för alla fonder, d.v.s. hur premiepensionssystemet som helhet har avkastat. I den senaste uppdatering, visar Pensionsmyndigheten att fonderna i premiepensionssystemet har haft en årlig genomsnittlig avkastning på 7,1 procent. Vi har sammanställt den senaste statistiken i en kort film.

Hur väljer jag fond?

Det finns många bra tips för din premiepension, hur du gör dina fondval och jämför dessa över tid. Vi fokuserar på fem punkter som sträcker sig från att välja fond till att följa upp de över tid.

  1. Bestäm dig för hur många fonder du vill ha i din premiepensionsportfölj. Maximalt antal du får välja är fem. Ju fler du väljer, desto bättre riskspridning får du.
  2. Fundera på vilken typ av fond du vill placera i. Är det enbart sverigefonder? En mix mellan aktiefonder och blandfonder? Eller kanske ett par sverigefonder, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond?
  3. Ta risk efter år kvar till pensionen. Har du många år kvar så tycker jag en stor majoritet av ditt kapital bör vara i fonder med aktieexponering. Om du däremot bara har ett fåtal år kvar, så är det en god idé att dra ner på risken genom att placera merparten av dina pengar i fonder med ränteexponering.
  4. Jämför fonder inom de fondtyper du väljer. Titta på fondernas historisk avkastning, om de investerar hållbart eller annat du tycker är viktigt. Kort och gott: Välj fonder du tror på!
  5. Följ upp dina fondval. Allt eftersom åren går, se till att följa upp fondens utveckling på Fondkollen, där du enkelt jämför avkastning för olika fonder inom samma kategori.

Hur väljer du fonder i premiepensionen?

Gustav