Har du ett direktsparande i fonder (”vanligt” sparande i fond på en depå eller fondkonto, det vill säga utan koppling till pensionssparande, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto) ska du betala en årlig schablonskatt. På din deklaration, under rubriken Inkomster – Kapital, står en förtryckt schablonintäkt. Den beräknas som 0,4 procent av värdet på ditt fondinnehav den 1 januari 2016. På denna inkomst ska du betala 30 procent i skatt.
Exempel på hur schablonintäkt och skatt beräknas:
Anna hade den 1 januari ett direktsparande i fonder som var värt 50 000 kronor. 0,4 procent av värdet tas upp som en schablonintäkt som sedan beskattas med 30 procent. I Annas fall blir schablonintäkten 200 kronor och skatten därmed 60 kronor. Schablonintäkten på 200 kronor förtrycks i deklarationen.
Vid direktsparande ska du också betala 30 procent i skatt på kapitalvinster om du gjort uttag ur fonden. Kapitalvinster finns också förtryckta i deklarationen. Har du gjort en förlust är de avdragsgilla och kan kvittas mot vinsterna. Förlusterna står upptagna under Avdrag – Kapital.
Investeringssparkonto (ISK)
Har du ett investeringssparkonto ska det schablonbeskattas. På din deklaration, under rubriken Inkomster- Kapital, står en förtryckt schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas på ditt innehav på ISK utifrån statslåneräntan den 30 november 2015 plus 0,75 procentenheter (1,4 %).
Exempel på hur schablonintäkt och skatt beräknas:
Johan börjar månadsspara på ett investeringssparkonto i januari. Han sätter in 1 000 kronor i månaden, dvs 12 000 kronor totalt under året. För enkelhetens skull antar vi att Johan inte fått någon värdeökning på pengarna.
Värdet vid ingången av kvartal 1 |
0 kr |
Värdet vid ingången av kvartal 2 |
3 000 kr |
Värdet vid ingången av kvartal 3 |
6 000 kr |
Värdet vid ingången av kvartal 4 |
9 000 kr |
Insättningar under året |
12 000 kr |
Summa värde och insättningar (årets totala värde) |
30 000 kr |
Kapitalunderlaget beräknas till en fjärdedel av årets totala värde, dvs 7 500 kronor.
I slutet av november 2015 var statslåneräntan 0,65 procent. Med tillägget på 0,75 procent landar vi på 1,4 procent. Schablonintäkten, som förtrycks i deklarationen, blir då 105 kronor (7 500 kr x 1,4 %) och skatten 30 procent av detta, dvs 31,50 kronor.
Kapitalförsäkringar
Kapitalförsäkringar är också schablonbeskattade och beskattas på ungefär samma sätt som ISK. Men har du en kapitalförsäkring så har försäkringsbolaget betalat in skatten och det kommer inte tas upp någon schablonintäkt i din deklaration.
Privat pensionssparande
Privata pensionssparande är också schablonbeskattat. Skatten är inbetald av det bolag där du har ditt sparande och redovisas inte i deklarationen. Sedan 2016 får du inte längre göra avdrag för ditt privata pensionssparande så förhoppningsvis har du avslutat dina insättningar till detta sparande men pengarna du redan har sparat ihop ligger förstås kvar och beskattas som tidigare (15 procent av den genomsnittliga statslåneräntan föregående år, dock lägst 0,5 procent).
Hanna Helgesson, sparekonom