Hur hittar jag fonder som inte investerar i vapen och olja?

Hej! Jag undrar hur jag hittar fonder som inte investerar i vapen och olja? Hälsningar Lars Hej Lars, Det enklaste sättet är nog (även om det förstås också kräver en del jobb) att titta på fondernas Hållbarhetsprofil. Hållbarhetsprofilerna hittar du på www.hallbarhetsprofilen.se eller på Fondkollen (Kolla Fonden). 
Hej!
Jag undrar hur jag hittar fonder som inte investerar i vapen och olja?
Hälsningar Lars

Hej Lars,

Det enklaste sättet är nog (även om det förstås också kräver en del jobb) att titta på fondernas Hållbarhetsprofil. Hållbarhetsprofilerna hittar du på www.hallbarhetsprofilen.se eller på Fondkollen (Kolla Fonden). Det är inte alla fonder som har en hållbarhetsprofil men i dagsläget är det över 600 fonder som har en sådan. Om fonden marknadsför sig som en hållbar fond ska de ha en Hållbarhetsprofil. Det är en mall som ska fyllas i med utgångspunkt i de tre huvudstrategierna som fonden använder sig av, Välja in, Välja bort och Påverka.

Eftersom du är intresserad av fonder som inte investerar i vapen och olja så ska du titta under avsnittet Fonden väljer bort i Hållbarhetsprofilen. Bilden nedan visar hur det ser ut:

 

Observera att det är bara de rutor som är iklickade som kommer synas när man tittar på respektive fondbolags hållbarhetsprofil. Om du inte ser de produkter du är intresserad av så betyder det att fondbolaget inte fyllt i något där och således inte har några restriktioner kring investeringar i detta.

Till sist ett förtydligande, du måste alltså gå in på respektive fond för att läsa detta faktablad, du kan inte någonstans klicka i att du vill se alla fonder som inte investerar i vapen och olja.

Vänliga hälsningar

Hanna Helgesson