Bli en garanterad vinnare på börsen

Att bli en garanterad vinnare på börsen, det vill nog alla. Faktum är att det faktiskt är möjligt. Här min sparplan, en strategi där sannolikheten för vinst är hela 99 procent.
Att bli en garanterad vinnare på börsen, det vill nog alla. Faktum är att det faktiskt är möjligt. Här min sparplan, en strategi där sannolikheten för vinst är hela 99 procent.

Så var jag tillbaka i stan efter en fantastisk sommar med sol, bad och bergsklättring i alperna. Eller ja, mina känslor för just bergsklättringen är högst tudelade. Jag är ju i ärlighetens namn ingen adrenalin-junkie, utan uppskattar mer ofarliga sporter där jag har koll på läget. Trygghet framför coolhet. På precis samma sätt fungerar jag när det gäller mitt sparande. Hellre “tråkigt” och stabilt än häftig högrisk.

Min sparportfölj domineras därför av ett par breda fonder, kompletterat med några smalare spetsfonder och stabila aktier. Portföljen sticker inte ut och min avkastning kommer aldrig kommer toppa någon årlig lista, men det gör ingenting. Att spara är ett långlopp och tid är pengar. Inte minst när det kommer till börsen.

För medan sannolikheten att tjäna pengar under en enskild börsdag bara är marginellt bättre än att singla slant, sjunker risken för röda siffror till 20 procent på ett år. Efter 20 år är risken att förlora pengar närmast noll, visar statistik från Bank of America Merrill Lynch.

Bara genom att spara på börsen är du med andra ord en vinnare. Så stirra dig inte blind på en enskild börsdag, eller för den delen ett enskilt år. Börsen går upp och ned, det vet vi.

Det finns ett kriterium till som ska vara uppfyllt för att statistiken ska gälla och du bli en garanterad vinnare. Det är att du sprider riskerna. Lägger du  alla ägg i samma korg och köper en eller två enskilda aktier, då är du tillbaka i singla slant-fällan.

Här hittar vi den, i min meningen, främsta anledningen till varför fonder är en sådan bra sparform. Du får ju riskspridningen automatiskt. Här mer om hur du hittar rätt fonder för dig.

Att sprida risken är något jag tycker är lätt. Merparten av mina sparpengar ligger ju i en bred globalfond och i en Sverigefond. Min utmaning ligger istället i att komma ihåg att sparande är ett långlopp, inte några få timmars adrenalinfylld bergsklättring! Det kanske inte ger samma direkta kick, men jag blir en garanterad vinnare till slut. Här vår räknesnurra där du ser vad du kan få för avkastning i kronor.

Hur ser din sparstrategi ut och vad vill du att jag ska blogga om här på Fondkollen?

//Johanna Kull