Viktigt med privatekonomi i skolan!

Den här veckan är det Global Money Week: en årlig global temavecka som fokuserar på vikten av barns och ungas kunskaper i privatekonomi. Under veckan arrangerar ett flertal europeiska banker, föreningar och myndigheter olika aktiviteter för ungdomar att delta i. Bland annat organiseras frågetävlingen European Money Quiz för högstadieelever. Mer info om det svenska mästerskapet hittar du via Svenska Bankföreningen här.

Här i Sverige arbetar Ung Privatekonomi med att öka ungdomars intresse för privatekonomi och sparande. Vi har bjudit in deras verksamhetschef Tova Larsson som gästbloggare för att berätta mer om vad de gör och varför.


Vems ansvar är det att skaffa kunskap om fonder som vi får genom det svenska pensionssystemet, att förstå när man ska ha en försäkring eller förstå ränta-på-ränta vid både investeringar och lån? Är det föräldrar eller skolan som ska utbilda kring det, eller är det individens eget ansvar att leta information? Det finns inget direkt svar men vad vi vet är att det inte skadar att få oberoende grundkunskap i skolan.

Ung Privatekonomi inspirerar och utbildar om privatekonomi för ungefär 30 000 gymnasieelever varje läsår. Projektets mål är att öka ungdomars intresse och kunskap kring privatekonomi och sparande genom föreläsningar på skoltid och boken “Få råd med dina drömmar”. Sedan starten 2008 så har Ung Privatekonomi utbildat över 350 000 ungdomar. Skolorna bokar Ung Privatekonomi kostnadsfritt och det är projektets samarbetspartners, bland annat Fondbolagens förening, som gör det möjligt.

Ung Privatekonomi drivs av 15 deltidsanställda föreläsare som är spridda över hela landet. Vi vill att alla elever oavsett familj, uppväxt, bostadsområde eller gymnasieprogram ska få möjlighet till ett tryggare och friare liv med fler möjligheter. Därför startade vi 2022 en certifiering för skolor som tar privatekonomisk utbildning på allvar. Idag är det 90 skolor som garanterar att samtliga elever på skolan får ta del av Ung Privatekonomis föreläsning vid något tillfälle under deras gymnasietid.

Senaste året har vi även jobbat med opinionsbildning kring privatekonomisk utbildning i skolan. Detta har vi gjort genom debattartiklar, remissvar till Skolverket, möten med politiker, medverkan i media och riksdagsseminarium. Vi tycker att alla ska få en grundkunskap om de ekonomiska beslut som man tvingas ta som vuxen. Vi tycker även att möjligheten för de som är intresserade av privatekonomi ska kunna välja det som individuellt val för att kunna fördjupa sig. I januari 2024 publicerades nya läroplaner för gymnasiet med positiva nyheter! Från och med 2025 kommer samhällskunskap på gymnasiet att gå igenom mer om privatekonomi än i den existerande läroplanen. Nu kommer skolan utbilda om betalningar, krediter, försäkringar och olika sparandeformer.

Sist men inte minst vill jag tipsa om vår bok “Få råd med dina drömmar” som precis släppts som ljudbok. Om du känner någon som vill eller behöver grundkunskap om till exempel pension, fonder och försäkringar så kan 3,5 timmar ge den grundkunskapen.

/Tova Larsson, verksamhetschef Ung Privatekonomi

Besök Ung Privatekonomis sajt här.