Fonder när börsen stormar

Fonder när börsen stormar – tänk såhär!

Har du ett långsiktigt sparande i fonder kan du unna dig att faktiskt känna ett lugn. Att börsen rör sig upp och ned hör till, vissa dagar mer kraftigt än andra.  Lägg därtill att all historisk data visar att börsen alltid gått upp på långsikt. Men ibland händer det som sagt att börsen skakar till ordentligt. I sviterna av coronaviruset har vi haft en rätt volatil börs. Till att börja med upplevde vi en otroligt snabb börskrasch, för att sedan se börsen stiga i en rasande fart. Avkastningen under 2021 var också fantastisk på de flesta håll. Stockholmsbörsen inklusive utdelningar steg hela 39 procent. Inledningen av 2022 har återigen bjudit på lite dramatik. Och det är under dessa perioder som många sparare funderar på vad de ska göra med sina fonder. Här kommer ett par tips.

Konstatera vad du sparar till

När man har fonder i börsoro är det för det första viktigt att konstatera vad det är du sparar till. En vanlig skiljelinje går mellan att spara pengar till din pension, säg om 20-30 år, eller en semester om något enstaka år. Om du pensionssparar, eller har ett annat sparande med en tidshorisont på över 10 år, så finns det ingen anledning att göra stora rockader i sparportföljen. Att kontinuerligt spara pengar varje månad under en längre tidsperiod, det är den bästa medicinen mot tillfällig börsturbulens. I och med att du köper fonder varje månad riskerar du inte att göra alla dina inköp dagen innan en börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång. en börsnedgång kan egentligen ses som något positivt, för samma summa pengar får du helt enkelt fler fondandelar!

Undvik impulsiva knapptryck

För det andra är det minst lika viktigt att försöka undvika impulsiva knapptryck. Med impulsiva knapptryck menar jag att du förhastat säljer eller köper dina aktier eller fonder. Antingen för att du känner en nervositet och inte vill att dina innehav ska backa ännu mer. Eller att du helt enkelt inte vill missa “chansen” att köpa mer aktier och fonder när marknaden upplevs som billig. I de flesta fall är den här typen av infall dömda att misslyckas. Återigen är det viktigt att du på förhand bestämt sig för vad du sparar till och att du gör kontinuerliga månadsinköp. Då kan du bortse från tillfälliga börsnedgångar och istället tänka att dina köp just den här månaden ser ut att bli billiga.

Att oroa sig över sitt sparande är såklart jobigt för oss alla. Men försök påminna dig själv om varför du sparar, och att svängningar både upp och ned hör till!

/Johanna Englundh